Okuplja tehnološke lidere
2

Ovogodišnji svjetski kongres WeAreDevelopers će otvoriti Tim Berners-Lee, izumitelj World Wide Weba

B. R.
Ovogodišnji WeAreDevelopers će biti održan 27. i 28. jula u Berlinu (Foto: WeAreDevelopers)
Ovogodišnji WeAreDevelopers će biti održan 27. i 28. jula u Berlinu (Foto: WeAreDevelopers)
Svjetski kongres koji će u Berlinu okupiti najpoznatije lidere tehnološke industrije WeAreDevelopers ove godine će biti održan 27. i 28. jula u Berlinu pod sloganom "Shaping the Future. Together".

Kako su saopćili organizatori, učesnici će diskutovati o izazovima, trendovima i inovacijama u industriji. Kao i tokom prethodnih kongresa, developeri ili razvojni inžinjeri će ponovo biti u fokusu - više od 10.000 developera, donosilaca odluka i lidera iz tehnološke industrije se očekuju kao posjetioci.

Kongres je prethodnih okupio više od 1.000 utjecajnih govornika, među kojima su slavni američki kompjuterski programer Steve Wozniak, šahista Garry Kasparov, južnoafrička stručnjakinja za prikupljanje i upravljanje podacima Cassie Kozyrkov, američka scenaristkinja Amanda Silver, američki softverski inžinjer Joel Spolsky i mnogi drugi.

Ove godine kongres će otvoriti, niko drugi do Tim Berners-Lee, izumitelj World Wide Weba (www). S razvojem pionirskih komponenti kao što su programski jezici HTML, HTTP i prvi web preglednik na svijetu, britanski fizičar pokrenuo je pravu prekretnicu u industriji i otvorio put eri interneta.

Uz mnoga druga priznanja, utjecajni časopis Time ga je proglasio jednim od 100 najvažnijih ljudi 20. stoljeća.

Tim Berners-Lee, izumitelj World Wide Weba (Foto: WeAreDevelopers)
Tim Berners-Lee, izumitelj World Wide Weba (Foto: WeAreDevelopers)

"S obzirom na to da sam i sam developer, razumijem kako je široj zajednici prijeko potrebna razmjena informacija preko platformi kao što je WeAreDevelopers. Developeri jako cijene svoj rad, jer je u pitanju strast za kodiranjem i podsticanje novih ideja naprijed. Inovacija i disrupcija su ključni pokretači u ovoj branši, a najbolji način da ih ostvarite je da dijelite znanje sa ljudima koji imaju slično mišljenje. To je upravo ono za što se WeAreDevelopers zalaže", naveo je Sead Ahmetović, izvršni direktor i suosnivač WeAreDevelopers.

WeAreDevelopers World Congress poznat je i po iznošenju revolucionarnih vijesti najpoznatijih tehnoloških lidera, poput Microsoftove najave službenog ukidanja Internet Explorera ili prve velike demo verzije GitHubovog Co-Pilota koju je predstavio izvršni direktor Thomas Dohmke tokom prošlogodišnjeg događaja.

Kako su saopćili organizatori, stoga se nestrpljivo očekuje da se sazna kakva iznenađenja očekuju goste i publiku ove godine. Više informacija o WeAreDevelopers World Congress 2023 dostupni su na ovom linku.