Stiže niz poboljšanja
1

Ovo su najvažniji noviteti koje je Apple predstavio na WWDC-u, fokus je na AI tehnologiji

D. B.
Apple je na svojoj konferenciji Worldwide Developers Conference predstavio brojne novitete koji su uglavnom vezani za AI funkcije, a koje dolaze na uređaje ove kompanije. Također, riječ je o nekim većim nadogradnjima Appleovih operativnih sistema.

Appleov prvi AI sistem dolazi na iPhone, iPad i Mac

S obzirom na to da sva nova tehnologija uključuje AI, nije iznenađenje što Apple lansira vlastiti AI sistem. Apple Intellingence je Appleov novi sistem koji moćne generativne modele stavlja u srž iPhonea, iPada i Maca, a to pruža niz novih mogućnosti u Appleovim izvornim aplikacijama poput generiranja fotografija ili rezimiranja teksta. Apple Intelligence dolazi s velikim naglaskom na sigurnost, jer će sistem automatski odlučivati da li treba koristiti on-device obradu ili "kontaktirati" Appleov privatni cloud server da ispuni zahtjev korisnika. Sistem će biti dostupan besplatno i na iPhoneu 15 Pro, kao i na iPadu te Mac kompjuterima s M1 procesorom i novijim.

AI poboljšanja za Siri

Appleov veliki proboj u AI svijet uključuje Siri. Poboljšani glasovni asistent će sada biti dublje integrisan u iPhone te će se pojaviti kao pulsirajuće svjetlo na ivici uređaja.

Korisniku će omogućiti više kontrole nad aplikacijama, a moći će i zadražiti od glasovnog asistenta da pronađe informamcije u specifičnom mailu ili pak fotografiju jednog od njegovih prijatelja. Apple se oslanja na LLM-ove kako bi pomogao da Siri bolje razumije ono što korisnik govori, ali i da prati naredne zahtjeve i pitanja.

Apple ugrađuje ChatGPT u Siri

Velika AI nadogradnja za Siri uključuje integraciju s ChatGPT chatbotom kompanije OpenAI. Zahvaljujući ovoj integraciji će Siri automatski odrediti da li je upit prikladniji za ChatGPT, a zatim će tražiti dozvolu korisnika prije slanja zahtjeva chatbotu.

Korištenje ChatGPT-a putem asistenta Siri će biti besplatno i bez potrebe za posjedovanjem naloga.

Nove AI funkcije u aplikacijama Mail, Messages, Photos....

Apple uvodi niz novih AI funkcija u svoje aplikacije na iOS-u 18, uključujući način za sumiranje emailova i kreiranje odgovora. Kompanija je predstavila svoju novu Genmoji funkciju, koja omogućava kreiranje emotikona na osnovu tekstualnog upita, zajedno s novim AI generatorom fotografija pod nazivom Image Playground.

Apple donosi AI i u aplikaciju Photos te omogućava korisnicima da traže fotografije koristeći prirodni jezik. Također, moguće je ukloniti objekte u pozadini na fotografijama, nešto slično funkcijama Googleovog Magic Erasera. Pored toga, Apple dodaje transkripcije i sažetke zasnovane na AI tehnologiji za aplikacije Notes i Phone.

Više prilagođavanja za iPhone na iOS-u 18

Osim AI tehnologije, Apple predstavlja novi prilagodljivim Control Center u iOS-u 18. Također, tu je mogućnost za slobodno pozicioniranje ikonica aplikacija na početnom ekranu.

Korisnici će moći "zaključati" određene aplikacije i spriječiti druge ljude da ih koriste na njihovom uređaju. Ostale velike promjene uključuju redizajn aplikacije Photos, kao i novi Game Mode za iPhone koji minimizira pozadinsku aktivnost za optimizirano igranje igara.

Konačno podrška za RCS na iPhoneu

Nakon najave podrške za RCS prošle godine, Apple je potvrdio da ova funkcija stiže na iOS 18. Međutim, detalja zasad nema.

Poboljšanja stižu i za iMessage, uključujući mogućnost za "programiranja" slanja tekstualnih poruka i podršku za slanje SMS poruka putem satelita. Apple također predstavlja šarene Tapback opcije te će omogućiti boldiranje, podvlačenje i kurziv.

Apple TV Plus dobija inSights koji prikazuje glumce

Apple TV Plus je dobio novu funkciju koja će omogućiti korisniku da povlačenjem prsta prema dole na daljinskom upravljaču dobije uvid u podatke o glumcima i njihovim ulogama u filmu ili TV seriji koju gleda.

Također, moguće je dobiti informacije o pjesmi koja se sluša te je dodati na Apple Music listu. Osim toga, Apple TV Plus će automatski prikazivati prijevod kada se ugasi zvuk, a također će podržavati projektore formata 21:9.

Aplikacija Password za čuvanje šifri

Apple je predstavio novu aplikaciju Passwords, koja će omogućiti praćenje pristupnih podataka na različitim uređajima. Korisnik će moći generisati i pohranjivati šifre kao i druge slične aplikacije kao što su Last Pass i iPasswords. Ova nova aplikacija stiže na iOS, iPadOS, macOS, visionOS pa čak i Windows.

Aplikacija Calculator s podrškom Apple Pencil olovke

Appleov iPad konačno dobija Calculator aplikaciju nakon više od 10 godina otkako se pojavila. Ona dolazi s novom funkcijom Math Notes, koja omogućava korištenje Apple Pencil olovke za pisanje jednadžbi na iPadu kako bi ih aplikacija mogla riješiti.

Kompanija lansira i funkciju Smart Script, koja koristi mašinsko učenje za poboljšanje izgleda rukopisa korisnika i provjeru pravopisa.

Prikaz ekrana iPhonea na macOS-u 15

Appleova sljedeća nadogradnja za macOS omogućit će prikaz ekrana iPhonea na Macu. Bit će omogućena interakcija s iPhoneom direktno putem Maca, a korisnik će moći vidjeti notifikacije i čuti zvuk s mobilnog uređaja.

Također, tu je i funkcija Highlights za Safari, koja koristi mašinsko učenje za odabir interesantnih dijelova stranice.

Automatski prikaz widgeta na watchOS-u 11

Na watchOS 11 dolazi mnogo novih funkcija, uključujuću mogućnost za automatsko dodavanje widgeta na osnovu potrebe korisnika.

Apple lansira novu aplikaciju Vitals, koja će omogućiti korisniku da "istraži svoje najvažnije zdravstvene podatke". Također, tu su nvoe funkcije praćenje ciklusa, Live Activities te podrška za Check In, kako bi voljene osobe mogle pratiti korisnika dok vježba.

Poboljšanja za AirPods Pro

Apple pokreće Siri Interactions kroz sljedeću softversku nadogradnju za AirPods Pro slušalice. Pokretima glave korisnik može odgovoriti sa "da" ili "ne" na najave asistenta Siri. AirPods Pro slušalice dobijaju i Voice Isolation za poboljšanje kvaliteta glasa i smanjenje pozadinske buke.