Ovo je najveći vatromet na svijetu: Blizu 1.300 kg pirotehnike eksplodiralo je u zraku

Ovo je najveći vatromet na svijetu: Blizu 1.300 kg pirotehnike eksplodiralo je u zraku
2
A. P.
9.2.2020. u 21:58
22
komentara
2

dijeljenja
Nebo iznad Steamboat Springsa u Coloradu obojeno je u crvenu boju kada je u subotu navečer ispaljen novi najveći vatromet na svijetu na gradskom godišnjem zimskom festivalu.
Nakon što je ispaljeno 1.270 kg pirotehničkog materijala, on se vinuo 671 metar u zrak prije nego što je eksplodirao i izazvao veliko oduševljene svih prisutnih.

Vatromet je zapalila kompanija Steamboat Fireworks iz čelične cijevi zakopane u planinu iznad mjesta održavanja festivala. Brzina ispaljivanja iznosila je blizu 500 km/h.

"Uložili smo stotine sati u ovaj projekat i predviđamo da ćemo u mjesecima koji dolaze uživati u plodovima ovog uspjeha", rekao je menadžer projekta i finansijer Tim Borden.

Proslava uspjeha Proslava uspjeha


Službenik Guinnessove Knjige rekorda prisustvovao je predstavljanju i uručio Bordenu i njegovom timu certifikat kojem su se nadali.

Prethodni svjetski rekord u ovoj oblasti držali su Ujedinjeni Arapski Emirati koji su 2018. godine ispalili 1.087 kg vatrometa.

Tom i ekipa su pojasnili da se već sedam godina trude srušiti Guinnessov rekord, a njihov prošlogodišnji pokušaj je propao zbog prerane eksplozije.

"Kada razmišljate o fizičkim proporcijama, poslati tonu bilo čega u zrak jednom eksplozijom zahtijeva prilično mnogo razmišljanja", kazao je Borden, prenosi CNN.

Priznao je da ih ljudi već pitaju šta im je sljedeće u planu.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...