Tehnologija
0

Ove godine stiže univerzalni punjač za sve mobitele

Sarajevo-x.com
Mobilni telefoni će u prvom dijelu ove godine dobiti univerzalni punjač u vidu micro-USB konektora.

Svi mobilni telefoni će uskoro moći koristiti istu vrstu punjača. Četrnaest najutjecajnijih proizvođača mobilnih telefona su od Evropske komisije dobili detalje o univerzalnom punjaču, nakon što su se zajednički usaglasili u junu 2009. godine.

Tehničke specifikacije su bazirane na micro-USB konektoru kojeg su mnogi proizvođači već počeli koristiti. Samsung, Apple, Nokia i RIM, proizvođač BlackBerryja, su među kompanijama koje su pristale usvojiti ovaj konektor.

Micro-USB konektor je postao uobičajen jer su se proizvođači, njih četrnaest, već usaglasili da ga koriste, te su izvršili neophodne pripreme. Appleov konektor za iPod se već koristi za mnoštvo dodatne opreme. Evropska komisija je procijenila da će se prvi uređaji sa univerzalnim punjačima pojaviti u prvom dijelu ove godine.

Potpredsjednik Evropske komisije Antonio Tajani je pozvao proizvođače da se pripreme za upotrebu novog punjača, piše "Telegraph".

"Došlo je vrijeme da industrija ispuni obećanje i počne prodavati mobitele sa novim punjačem koji će potrošačima učiniti život lakšim, smanjiti otpad i koristiti biznisu. To je dobitna kombinacija", rekao je Tajani.

"Nekompatibilnost punjača nije problem samo korisnicima, nego se smatra i ekološkim problemom. Korisnici koji promijene mobitel koriste novi punjač, a stari ostaje neupotrijebljen iako je ispravan", navodi se u saopštenju Evropske komisije.