Stižu na MWC
3

Ovako izgledaju smartphonei Nokia 7 Plus i Nokia 1

Klix.ba
Poznati tipster s Twittera Evan Blass je objavio fotografije koje otkrivaju izgled predstojećih smartphonea Nokia 7 Plus i Nokia 1.

Nokia 7 Plus će biti prvi Android One uređaj kompanije HMD Global, a očekuje se da će biti predstavljen na Mobile World Congressu u Barceloni zajedno s osnovnim modelom Nokia 1 krajem ovog mjeseca. Uređaji s Androidom One zapravo koriste nemodificiranu verziju Googleovog mobilnog operativnog sistema, što znači manje beskorisnih softvera i vjerovatno češće nadogradnje.

Fotografija Nokije 7 Plus prikazuje bijeli smartphone s bakrenim ukrasima oko kamere i dugmadi, kao i na ivicama uređaja. Na stražnjoj strani je natpis Android One, a ispod kamere se nalazi senzor za otisak prsta. Druga generacija Nokije 6 također ima senzor za otisak prsta na stražnjoj strani uređaja i sličan dizajn kao i Nokia 7 Plus.

O Nokiji 7 Plus zasad znamo malo, a vjeruje se da posjeduje Snapdragon 660 procesor i dvije stražnje Zeiss kamere. Također, špekulira se da posjeduje 4 GB RAM-a te internu memoriju od 64 GB.

Blass je objavio i render smartphonea u smeđoj boji s bronzanim ukrasima.

Osim toga što je podijelio fotografije Nokije 7 Plus, Blass je podijelio i fotografije Nokije 1, uređaja kompaktnijeg i jednostavnijeg dizajna te specifikacija koje odgovaraju jeftinim smartphoneima. Nokia 1 ima deblje ivice, a bit će dostupna u crnoj i crvenoj boji. Cjenovno će biti smještena u donji rang tržišta. Čini se da ima jednu stražnju i jednu prednju kameru te da koristi OS Android Go namijenjen jednostavnim smartphoneima s RAM-om od 512 MB do 1 GB.

Ovi uređaji bi trebali pomoći HMD-u da "oživi" Nokijin brend. Nokijini smartphonei su u prazničnom kvartalu ostvarili bolje prodajne rezultate u odnosu na mobitele koje proizvode HTC, Sony, Google, Lenovo i druge kompanije koje proizvode uređaje s Androidom.