Kreirani renderi
21

Ovako bi mogao izgledati Appleov iPhone SE 4

D. B.
O novom Appleovim iPhoneu SE se mnogo špekuliše, a izvori kažu da će biti baziran na modelu iPhone XR.

Tipster Jon Prosser je prenio informacije pouzdanog izvora, dok je Ian Zelbo na osnovu njih kreirao 3D rendere koji otkrivaju kako bi novi SE mogao izgledati.

Kao što se očekuje, SE serija zaostaje nekoliko godina za premium modelima. Stoga ne čudi "stari" zub na ekranu, dok je uži stigao tek prošle godine sa iPhone 13 serijom. Također, uređaj nema senzor za otisak prsta i fizičko Home dugme, dok je stari dizajn kamere detalj iz prošlosti. Boje su ipak nove, a u ponudi će biti Midnight, Starlight i Product(RED). XR šema boja, koja uključuje žuti, crvenu i plavu, ne razlikuje se previše od palete za novi iPad desete generacije.

Međutim, iPhone XR je imao Apple 12 procesor, SE (2022) koristi A15, kao i iPhone 14 dvojac bez Pro oznake. Ovo zapravo ne ostavlja druge opcije osim A15 procesora jer se A16 čini preskupim za SE model. Apple može koristiti 5-jezgrenu GPU verziju A15 procesora kako bi ponudio manje poboljšanje u odnosu na aktuelni SE.

Osim toga, novi SE bi mogao dobiti više RAM-a i veću bateriju s bržim punjenjem. To su ujedno i primarne razlike između iPhonea SE (2022) i iPhonea 8 na kojem je baziran, a stvar je u držanju koraka s vremenom.

Moguće je da će SE imati USB-C port umjesto Lightning porta, ali to nije sigurno. S druge strane, Appleov iPad je već prešao na USB-C.