Budite dobri
16

Ova spravica vas doslovno pecne električnim nabojem ako radite ono što ne biste trebali

DP
Foto: Printscreen/YouTube/Pavlok
Foto: Printscreen/YouTube/Pavlok
Pavlok je sprava za ukazivanje nepoželjnih oblika ponašanja. Podsjeća na ručni sat i služi se slabim električnim udarima kako bi vas "preispitala".

Behavioral Technology Inc. je kompanija koja je razvila ovaj nesvakidašnji koncept, tvrdeći da je Pavlok rezultat istraživanja dugog 80 godina. Primjenjuje haptičku tehnologiju, što znači da kod nositelja ove naprave stvara senzaciju pomoću vibracija i elektrostimulacije. Riječ je o nečemu što se naziva još i kinestetička komunikacija ili 3D dodir.

Ova je spravica korisna za svakoga ko pokušava iskorijeniti lošu naviku koja je postala dio svakodnevice. Postoji i nadograđena verzija pod imenom Pavlok 2. Sadrži dugotrajniju bateriju, savršeno prijanjanje na kožu i unaprijeđene senzore pokreta.

https://www.youtube.com/watch?v=IrVmb3QBg2U

Prvenstvena svrha Pavloka je zavribrirati svaki put kada napravite ono što spravica kategorizira kao pohvalno, odnosno, dobro ponašanje. Ako napravite nešto što ne biste trebali, takoreći, nešto loše, osjetit ćete opomenu u vidu elektrostimulacije, a sve u cilju da tu lošu naviku eliminirate iz svog ponašanja.

Nema više prejedanja i grickanja noktiju

Kada je riječ o štetnim navikama protiv kojih se Pavlok bori, to može biti nešto poput nepromišljene prehrane, prekomjernog sna, grickanja noktiju pa čak i negativnih misli jer sprava može osjetiti kada ste se uznemirili zbog nečega.

Baterija Pavloka 2 traje između pet i sedam dana, može se povezati s drugim uređajima putem Bluetootha i ispušta električne podražaje u jačini od između 50 i 450 volti. Cilj ovih mini električnih udara jest da počnete povezivati osjećaj nelagodnosti s određenim oblicima ponašanja, a rezultati su vidljivi već nakon nekolikosedmica, piše Geek Insider.

Kome se ne preporučuje primjena ove naprave?

Važno je napomenuti da ova sprava nije medicinsko sredstvo. Prije primjene, ako imate bilo kakvih briga, preporučeno je da se posavjetujete sa stručnom osobom.

Pavlok nije pogodan za trudnice, osobe s pacemakerom, kao ni za osobe koje pate od srčanih problema. Povrh toga, Pavlok 2 nije otporan na vodu pa je najbolje držati ga dalje od kade, bazena, sudopera i slično.