Tehnologija
0

Otpušteni uposlenik u tužbi protiv IBM-a traži 5 miliona dolara

Sarajevo-x.com
58-godišnji muškarac kojeg je kompanija IBM otpustila zbog posjećivanja chat soba za odrasle tokom radnog vremena tuži kompaniju za pet miliona dolara, tvrdeći da je on internet ovisnik koji zaslužuje posebni tretman i razumijevanje, a ne otkaz.

James Pacenza iz Montgomerya je priznao da posjećuje chat sobe kako bi se izborio sa stresom kojeg osjeća od traumatičnog događaja 1969. godine kada mu je najbolji prijatelj umro na rukama tokom ratovanja u Vijetnamu.

U tužbi podnesenoj federalnom sudu navodi se kako je traumatski stres pretvorio Pacenzu u "seksualnog ovisnika, a pojavom interneta i u internet ovisnika". Pacenza se također pozvao na zakon koji štiti osobe sa posebnim potrebama.

Odvjetnik Pacenze Michael Diederich je saopćio kako njegov klijent na poslu nikada nije posjećivao web stranice pornografskog sadržaja, te time nije prekršio niti jedno pisano pravilo kompanije. Dodao je još kako Pacenza nije ništa češće surfao na internetu u odnosu na ostale uposlenike. Diederich smatra da se iza odluke o otpuštanju krije starosna diskriminacija od strane IBM-a.

James Pacenza je imao 55 godina i 19 godina radnog staža u ovoj kompaniji kada je otpušten. Ostala mu je još samo jedna godina do odlaska u mirovinu.

Iz kompanije International Business Machines Corp (IBM) zamolili su sudiju Stephena Robinsona za što brže donošenje presude, jer je politika kompanije o posjećivanju web stranica seksualnog konteksta jasna. Također, iz kompanije poručuju kako je Pacenza nakon incidenta koji se desio četiri mjeseca ranije bio upozoren da će sljedeći put izgubiti posao, što Pacenza oštro poriče.

Tužena strana je još navela da su poremećaji seksualne prirode posebno isključeni iz zakona o osobama sa posebnim potrebama, te poriču bilo kakvu starosnu diskriminaciju.