Tehnologija
11

Otkriveno je: Iza glasa Siri krije se glumica Susan Bennett

Klix.ba
Susan Bennett
Susan Bennett
Glumica Susan Bennett krije se iza prijateljskog glasa Appleovog virtualnog asistenta Siri.

Bennett, glumica iz Atlante, je prije osam godina snimila sate i sate riječi bez ikakvog smisla za nepoznatog klijenta. Uopće nije znala da će njen glas više od 100 miliona ljudi prepoznavati kao glas Siri, virtualnog asistenta predstavljenog sa iPhoneom 4S.

Tokom čitavog jula 2005., Bennett (64) je snimala, po četiri sata dnevno, stotine fraza i rečenica koje su Appleu omogućile da izvuče suglasnike, samoglasnike i slogove.

"Postoje osobe koje jednostavno mogu čitati satima i to im ne predstavlja nikakav problem. Za mene je to nevjerovatno dosadno te uzimam pauze. To je jedan od razloga zašto Siri možda nekad zvuči nadmeno. Ti zvuci su vjerovatno snimljeni u posljednjih 15 minuta tih četiri sata", ispričala je Bennett za CNN.

Iako Apple ne želi da potvrdi da je Bennett Siri, profesionalci koji poznaju njen glas, kao i njeni pravni zastupnici, kažu da je ona Siri. Audioforenzički stručnjak, sa 30 godina radnog iskustva, proučio je oba glasa i tvrdi da se 100 posto radi o Siri.

Bennett je ovo otkrila intervjuu za CNN koji nije imao nikakve veze sa Siri ili Appleom, a kaže i kako joj sve to nije nimalo lako palo.

"Zaista sam morala da odvagnem važnost toga za mene. Nisam bila sigurna da želim toliku ozloglašenost niti sam znala svoj pravni položaj. Zbog toga sam dugo vremena šutila, a onda je izašao snimak na Vergeu i svi su najednom počeli da tragaju za glasom iza Siri", priznala je.

Kada je 2005. godine potpisivala ugovor sa softverskom kompanijom ScanSoft, od nje je zatraženo da pruži glas za bazu podataka pomoću koje će se konstruisati govor, ali nije znala na koji način će tačno njen glas biti iskorišten.

Kada je Apple izbacio iPhone 4S, prijatelji i porodica su je upozorili na poznat glas.

"Njen glas bio je svuda uz mene. Pozvao bih banku, dok sam studirao, a moja majka bi mi govorila kako imam samo četiri dolara", rekao je njen sin, Cameron Bennett, fotograf iz Los Angelesa.

Marcus Graham, predsjednik kompanije GM Voices, koja zastupa Bennett, objašnjava da se kompanije takmiče u stvaranju sistema koji najbolje zvuče i funkcionišu, a pričanje o glasovima glumaca je, iz njihove perspektive, ometanje. Zbog toga, po njemu, Apple ne želi da prizna da je Bennet Siri.