Testiranje tehnologije u Italiji
0

Otkazivanje letova zbog pepela vulkana će uskoro biti prošlost

Sarajevo-x.com
Milioni putnika su bili uznemireni kada je oblak vulkanskog pepela doveo do zatvaranja evropskog zračnog prostora. No, nauka će uskoro stati ukraj ovom problemu. U srijedu je grupa naučnika predstavila svoj novi alat koji će zračne prostore držati otvorenim.

Airborne Volcanic Object Imaging Detector ili Avoid, predstavljen je na Siciliji u Italiji. Testni let je izvršen iznad aktivnog vulkana Etne.

Sistem Avoid je dizajnirao britanski naučnik dr. Fred Prata. Sistem koristi kamere osjetljive na toplotu te uz kombinaciju satelitskih podataka i atmosferskog modeliranja "javlja" pilotu gdje se nalazi oblak od pepela i kuda se kreće. To omogućava pilotima da unaprijed otkriju oblak pepela na visinama između 1.500 i 15.000 metara.

Dr. Prata je za Guardian izjavio da sistem Avodi koristi "dvije termalne infracrvene kamere koje prave fotografije svega što se nalazi ispred aviona.

"Dvije kamere su podešene tako da prepoznaju obrise silikata, koji su sastavni dio vulkanskog pepela. Kamere mogu otkriti silikate koji se nalaze na udaljenosti većoj od 100 km. Tu informaciju pilot dobija vrlo brzo, tako da može znati gdje se oblak nalazi. To mu daje mogućnost da izvrši manevar i izbjegne oblak vulkanskog pepela", rekao je Prata.

Ideja za razvoj ovog uređaja je nastala nakon prošlogodišnje erupcije vulkana Eyjafjallakokull. Hiljade letova je otkazano širom Evrope, a 10 miliona putnika je ostalo na aerodromima.

Zbog pepela su zatvoreni zračni putevi i aerodromi, a eksperti su upozoravali da bi pepeo mogao uništiti motore, što bi imalo katastrofalne posljedice.

Kompanija EasyJet je izgubila oko 59 miliona eura zbog obustave aviosaobraćaja. Do tada je avioindustrija pokušavala pronaći način da spriječi ponavljanje istog problema.

Naučnici pokušavaju usavršiti sistem Avoid jer sada postoji opasnost od erupcije vulkana Katla. Seizmolozi nervozno prate situaciju, jer je vulkan Katla veći čak deset puta od vulkana Eyjafjallajokull.

Dr. Prata se nada da će sistem Avoid u svakom trenutku osigurati da zračni putevi budu otvoreni čak i u slučaju erupcije vulkana. On vjeruje da bi ovaj sistem sačuvao zračne puteve otvorenim i tokom prošlogodišnje erupcije. Dr. Prata je rekao da je otkrio da je samo dva posto zračnog prostora iznad Evrope sadržavalo oblake preguste za komercijalne avione.

"Ukoliko se ovaj sistem bude koristio, ne vjerujem da ćemo imati problema zbog vulkanskih erupcija. Sada imamo tehnologiju koja nam omogućava da zaobiđemo oblake pepela", rekao je dr. Prata. On je dodao da bi ugradnja ovog sistema u samo 100 komercijalnih aviona osigurala dovoljno informacija da se aviosaobraćaj nastavi nesmetano odvijati uprkos erupciji vulkana.

Testiranje sistema Avoid će početi sljedeće godine, objavio je Daily Mail.