Obrisano 5.585 profila
0

Osuđivani kriminalci uklonjeni s Facebooka

Sarajevo-x.com
Društveni website Facebook je od maja prošle godine obrisao profile više od 5.500 osuđenih seksualnih prijestupnika sa svoje stranice, prenosi u petak AP.

Richard Blumenthal, državni tužilac Connecticuta, potvrdio je informaciju da je u periodu od 1. maja 2008. do 31. januara 2009., Facebook, najveći društveni website, njegovom uredu prijavio 5.585 korisnika koji su ranije bili osuđivani za seksualne napade.

Blumenthal je zahvalan odgovornima u Facebooku koji su, kako on kaže, uzeli sudbinu mladih u svoje ruke i pridružili se akciji suzbijanja seksualnih zločina.

Ovaj izvještaj stigao je nedugo nakon što je drugi društveni website MySpace također objavio da je sa svoje stranice od prošle godine uklonio 90.000 korisnika koji su objavljivali nedozvoljene seksualne sadržaje na svojim profilima.

Odgovorni iz Facebooka dodali su da uveliko pomaže i činjenica da se na Facebooku većina ljudi predstavlja pravim imenima i prezimenima što odbija prijestupnike od registriranja jer se boje da bi neko mogao otkriti njihov identitet i kriminalnu prošlost.