Naučnici dokazali
0

Osobe sa puno prijatelja na Facebooku su narcisoidne

Sarajevo-x.com
Istraživači sa Univerziteta Western Illinois dokazali su kako osobe koje imaju puno prijatelja na društvenoj mreži Facebook su narcisoidni.

Te narcisoidne osobe, navodi se u izvještaju, često sebe označavaju na fotografijama, stavljaju "like" gdje god stignu, objavljuju statuse često i po nekoliko puta dnevno mijenjaju profilnu fotografiju.

Svemu ovom uzrok je narcisoidnost koja je sve češća kod mladih ljudi. Tinejdžeri postaju opsjednuti sa brojem likeova na svojim statusima ili fotografijama koje objave. Osim toga, te narcisoidne osobe postaju sve agresivnije u svojim komentarima na društvenim mrežama.

Do sada je mnogo istraživanja urađeno na ovu temu, ali ovo posljednje ponudilo je rezultate koji idu u prilog teoriji da narcisodinu osobu možete prepoznati na Facebooku bez da je upoznajete.

Istraživanje je urađeno sa 294 studenta starija od 18 godina. Carol Craig, profesor društvenih nauka i direktor jednog centra koji se bavi samopouzdanjem kod mladih ljudi, kaže kako mlade osobe u Velikoj Britaniji postaju sve narcisoidniji a Facebook je velikim dijelom pridonio takvoj situaciji.

"Način na koji se djeca obrazuju sve je više usmjeren na samopoštovanje, odnosno kako vas vide drugi ljudi. Ova metoda "uvezena" je iz SAD-a", kaže Craig te dodaje kako je Facebook jedan od uzroka toga.