Cijene dionica pale
0

Osnivač Yahooa odlazi iz kompanije

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Suosnivač Yahoo Inc. Jerry Yang nikad nije krio koliko mu znači ova internetska kompanija. U svom emotivnom oproštajnom dopisu upućenom saradnicima napisao je kako je ipak odlučio napustiti mjesto glavnog direktora firme koja se nastoji izvući iz ekonomskih problema.

U ponedjeljak je 40-godišnji CEO Yahooa najavio svoj odlazak čim se nađe dostojna zamjena za njegovo radno mjesto, javio je AP.

"Još uvijek vjerujemo da bi Microsoft mogao kupiti Yahoo", ističe analitičar Benjamin Schachter. "Jerryjev odlazak bi to možda mogao i ubrzati."

Iz Microsofta nisu dali nikakav komentar.

Dionice Yahooa pale su za 19 posto na 10,63 dolara, što je vjerovatno jedan od razloga odlaska Yanga koji ipak i dalje aktivno sudjeluje u traženju novog čelnika kompanije zajedno sa predsjednikom Royem Bostockom. U vrijeme kad je Microsoft početkom maja odbio kupiti Yahoo, dionice firme su imale cijenu od 33 dolara.

"Jerry je razgovarao sa članovima odbora i odlučili smo da je sad pravo vrijeme da napravimo promjenu na mjestu CEO-a i dovedemo nekoga ko može kompaniju podići na novi nivo", izjavio je Bostock.