{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osnivač Wikipedije optužen za izmjenu sadržaja u zamjenu za donaciju

S
Sarajevo-x.com
12.3.2008. u 13:53
0
0
Osnivač Wikipedije optužen za izmjenu sadržaja u zamjenu za donaciju
0
Osnivač Wikipedije optužen za izmjenu sadržaja u zamjenu za donaciju
Idejni tvorac jedne od najpopularnijih online enciklopedija Jimmy Wales optužen je za davanje pristanka za izmjenu sadržaja stranice na Wikipediji, i to u zamjenu za značajnu donaciju.
Bivši glavni naučnik kompanije Novell Jeffrey Merkey je otkrio kako je donirao 5.000 dolara za Wikimedia Foundation u zamjenu za određene izmjene sadržaja njegovog članka na Wikipediji. "U zamjenu za značajnu donaciju i drugu finansijsku podršku za projekte Wikimedia Foundationa, Wales je pristao iskoristiti svoj utjecaj i ukloniti sporne dijelove članka", objasnio je Merkey.

Ali, glasnogovornik Wikipedije Jay Walsh je, u razgovoru za britanske novine Daily Telegraph, izjavio kako je optužba "potpuno netačna". "Jimmy nikada nije sklopio ovakav dogovor, i naravno riječ je o praksi koja nije dozvoljena u Wikipedia Foundationu", dodao je Walsh.

Bilo kako bilo, na spornoj stranici se može vidjeti da je Jimmy Wales zaista napravio neke izmjene i da je stranica "zaštićena", što znači da je korisnicima zabranjena izmjena sadržaja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: