Tehnologija
0

Osnivač Wikipedije optužen za izmjenu sadržaja u zamjenu za donaciju

Sarajevo-x.com
Idejni tvorac jedne od najpopularnijih online enciklopedija Jimmy Wales optužen je za davanje pristanka za izmjenu sadržaja stranice na Wikipediji, i to u zamjenu za značajnu donaciju.

Bivši glavni naučnik kompanije Novell Jeffrey Merkey je otkrio kako je donirao 5.000 dolara za Wikimedia Foundation u zamjenu za određene izmjene sadržaja njegovog članka na Wikipediji. "U zamjenu za značajnu donaciju i drugu finansijsku podršku za projekte Wikimedia Foundationa, Wales je pristao iskoristiti svoj utjecaj i ukloniti sporne dijelove članka", objasnio je Merkey.

Ali, glasnogovornik Wikipedije Jay Walsh je, u razgovoru za britanske novine Daily Telegraph, izjavio kako je optužba "potpuno netačna". "Jimmy nikada nije sklopio ovakav dogovor, i naravno riječ je o praksi koja nije dozvoljena u Wikipedia Foundationu", dodao je Walsh.

Bilo kako bilo, na spornoj stranici se može vidjeti da je Jimmy Wales zaista napravio neke izmjene i da je stranica "zaštićena", što znači da je korisnicima zabranjena izmjena sadržaja.