Zbog privatnosti
93

Osnivač WhatsAppa ponovo poručio korisnicima: Izbrišite Facebook!

Klix.ba
Brian Acton
Brian Acton
Suosnivač popularne aplikacije WhatsApp Brian Acton je pozvao ljude da izbrišu svoje profile na društvenoj mreži Facebook.

Acton je 2014. godine prodao Facebooku WhatsApp za 14. milijardi dolara, a kompaniju je napustio 2017. godine. Danas je šef Signala, neprofitnog rivala WhatsAppu, a otrovnu strelicu je ispalio prema direktoru Facebooka Marku Zuckerbergu optužujući ga da trguje s privatnošću korisnika kako bi omogućio reklame na svojoj platformi i povećao prihod. Acton je pozvao ljude da "odbiju" Facebook i izbrišu sve njegove aplikacije sa smartphonea i drugih uređaja.

On je otvoreno kritikovao kompanije iz Silikonske doline popuit Facebooka i Googlea u prošlosti zbo pristupa motivisanog profitom na račun podataka korisnika.

Ovo je drugi put da je Acton nešto komentarisao u janosti. Prošle godine je Acton na Twitteru napisao "Vrijeme je #izbrišitefacebook" nakon što se društvena mreža uplela u skandal s političkom konsultantskom firmom Cambridge Analytica.

Podacima 87 miliona korisnika je pristupljeno bez odobrenja, a to je učinila firma Cambridge Analytica povezana s kampanjom američkog predsjednika Donalda Trumpa 2016. godine.

Facebook se suočava i s tužbama te regulatornim istragama koje se odnose na privatnost korisnika, a pokrenuto je nekoliko israga.