Tehnologija
0

Osmišljen uređaj za bolju memoriju i brzinu telefona

Sarajevo-x.com
Naučnici u Škotskoj su dizajnirali novi uređaj koji poboljšava memoriju drugih uređaja poput MP3 playera, pametnih telefona i kamera.

Uređaj koristi malu mehanički prekidač za prebacivanje podataka u električne signale, što omogućava brže izvođenje operacija i koristi manje energije u poređenju sa konvencionalnim proizvodima za skladištenje memorije.

Nova tehnologija snima podatke mjereći struju koja prolazi kroz karbonsku nanocijev, a binarnu vrijednost podataka određuje elektroda koja kontroliše protok struje.

Prethodni pokušaji korištenja karbonske nanocijevi za skladištenje memorije su propali zbog sporosti izvršenja operacija i kratkog vremena zadržavanja memorije.

Koristeći mehanički prekidač za punjenje elektrode, koja funkcioniše brže od konvencionalnih memorijskih uređaja, naučnici su prevazišli probleme.

Naučnici sa Univerziteta Edinburgh su na projektu radili u saradnji sa Univerzitetom Konkuk i Nacionalnim univerzitetom u Seulu.

"Ovo je novi pristup u dizajniranju uređaja za skladištenje memorije. Koristeći mehaničku metodu, u kombinaciji sa prednostima nanotehnologije, stvoren je sistem sa superiornijom brzinom i uštedom energije u poređenju sa postojećim uređajima", rekla je profesorica Eleanor Campbell sa Univerziteta Edinburgh.

"Sa ovim uređajem je omogućeno brzo paljenje i gašenje, što nije slučaj sa današnjim uređajima. Ovu smo ideju razmatrali duže vrijeme. Jedan od problema sa ovim uređajem je pronaći način na koji se može proizvoditi u industrijskim razmjerima."