Promijenit će svijet
0

Osam revolucionarnih gadgeta stiže u 2011.

Sarajevo-x.com
Dijelom zahvaljujući CES-u, dijelom velikim najavama iz Applea proteklih godina januar je postao sinonim za gadgete i novu tehnologiju. Početak je godine i pravo vrijeme za pogled ka novim stvarima koje će ove godine promijeniti način na koji radimo i igramo se. Portal Mashable donosi listu od gadgeta na koje treba obratiti pažnju ove godine.

1. Qi Wireless Power

Ko ne bi želio jednostavno staviti telefon na magičnu podlogu i napuniti ga bez kablova. Bežični punjači su prisutni na tržištu već neko vrijeme, ali su od oktobra prošle godine postali standard, 69 kompanija ih je podržalo i ove godine bi trebali pronaći put do većine (ako ne svih) mobitela. 2. Nintendo 3DS

Nintendo je najveće ime u svijetu igara i to nije bez razloga i vjerovatno će to ponovo dokazati predstavljanjem Nintenda 3DS, nove generacije konzola za igranje. Nova spravica moći će stvarati 3D grafiku bez naočala što će biti dovoljan razlog igračima za kupovinu kada se pojavi na policama.

3. Motorolini tableti sa Androidom

Nakon ogromnog uspjeha sa Droidom, u Motoroli su svjesni potreba korisnika Androida. To će biti uređaji koji će među prvima koristiti Honeycomb, Googleov operativni sistem za tablete, a očekuje se i vrlo konkurentna cijena.

4. Pametne shopping kartice

U vrijeme recesije trgovcima je bitnije sačuvati mušterije nego privući nove pa su programi koji će zadržati kupce došli do izražaja. Iako su pametni telefoni pravi način za to, još uvijek ih ne posjeduje 70 posto kupaca. Tu na scenu stupaju pametne shopping kartice, koje nude sniženja i preporučuju kupovinu na osnovu historije kupca.

5. PalmPad

Ako je ijedan OS prilagođen tabletima to je webOs, i ako ijedna kompanija može biti konkurentna Appleovom iPadu, to su HP i Palm. Nijedan Android i Windows 7 tablet nisu demonostrirali kapacitet da se nose sa iPadovim mogućnostima. Tako da će taj teret pasti na PalmPad.

6. Notion Ink Adam

Adam Notion Inka, indijski izazivač iPada, prema najavama bi trebao biti prvi uređaj koji će integrisati dvije komponente za revolucionarnu uštedu energije, nVidijin Tegra 2 chip i Pixel Qi ekran. Zajedno bi trebali dostići dvostruko izdržljiviju bateriju od iPadove.

7. Telefoni sa NFC tehnologijom

Samsung Nexus S prvi je Android telefon u prodaji koji omogućava NFC razmjenu podataka. Nokia je već objavila da će od ove godine svi telefoni imati NFC, a nedavno je i Apple zaposlio stručnjaka za ovo polje.

8. PlayStation telefon

Zvanično nije potvrđeno, ali se na internetu nalazi dovoljno fotografija i snimaka koji potvrđuju njegovo postojanje. Telefon zasnovan na Androidu testirat će granice igranja na mobitelu. PlayStation telefon mogao bi biti najpopularniji Android mobitel u 2011. godinu.