Praktična hvataljka
4

Origami robot izgledao kao uvenuo cvijet, ali može podići 100 puta svoju težinu

Klix.ba
Stručnjaci laboratorije MIT Computer Science and Artificial Intelligence (CSAIL) razvili su robota od origamija koji izgleda poput uvenulog cvijeta, ali može podići predmete i do stotinu puta teže od sebe.

Većina ljudi robote uglavnom zamišljaju u ljudskom obliku, izrađene od metala, ali ne i Daniela Rus, profesorica u laboratoriji CSAIL.

Posljednji rad njenog tima upravo je origami robot. To je ustvari robotska hvataljka dizajnirana za sakupljanje predmeta. Međutim, izgled ovog robota je, u najmanju ruku, nekonvencionalan, piše Verge.

Vizualno, ova robotska hvataljska ima više veze sa tulipanom ili ispuhanim balonom, nego sa robotom.

Foto: MIT CSAIL
Foto: MIT CSAIL

Profesorica Rus ističe kako jedinstveni izgled ovu robotsku hvataljsku čini potencijalno korisnom. Ispod gumene kože hvataljke, nalazi se origami skelet koji je oblikovan kao zvijezda. Dok se plin pumpa i izlazi iz hermetičkog kućišta hvataljke, cijeli uređaj se otvara i zatvara kao cvijet.

Robotska hvataljka sposobna je podići razne predmete bez da ih ošteti, a može nositi svoju težinu do stotinu puta.

Robotičari iz CSAIL-a pojašnjavaju kako će origami robot uspješno zamijeniti tradicionalne robote napravljene od metala koji su se često borili sa nepravilnim oblicima. Tako metalne robotske hvataljke u fabrikama prave omlete od jaja ili sokove od narandži.

Zbog svoje elastičnosti, robotska hvataljka od origamija može bez problema podići i krhke i predmete nepravilnih oblika.