{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Organizacija za ljudska prava tuži Yahoo

S
28.8.2007. u 10:30
0
0
Organizacija za ljudska prava tuži Yahoo
0
Organizacija za ljudska prava tuži Yahoo
Svjetska orgaizacija za ljudska prava tužila je Yahoo zbog navodne saradnje s kineskom vladom kojoj je prosljeđivala informacije i podatke svojih korisnika. Prema njihovim navodima, jedan kineski novinar je osuđen na 10 godina zatvora jer je Yahoo proslijedio njegove e-mailove i IP adresu vlastima u Kini.
Grupa za ljudska prava iz Sjedinjenih Država, tužila je Yahoo zbog navodnog kršenja ljudskih prava koji su doveli do mučenja pojedinaca u Kini, prenosi BBC News.

Svjetsko udruženje za ljudske prava kaže da je Yahoo prosljeđivao informacije kineskoj vladi te da je zbog toga jedan novinar bio uhapšen i osuđen na 10 godina zatvora, a da su i mnogi drugi pisci i novinari doživjeli sličnu sudbinu.

Yahoo insistira na tome da se mora povinovati zakonima države u kojoj operira, ali priznaje da je prosljeđivanje informacija kineskoj vladi omogućilo policiji da izvrši hapšenja. Prema navodima tužitelja, Yahoo nije trebao predati informacije o korisniku prije nego je pitao vladu zbog čega podatke želi imati.

Ipak, Yahoo nije jedina internet kompanija koja je radila u korist kineske vlade. Naime, i njihovi suparnici sa Googlea javno priznaju da "škakljivije" političke teme redovito blokiraju na Internetu.

Yahoo, kao i Google imaju listu "blokiranih" sajtova koji u Kini nisu dozvoljeni.

Oči nikada ne lažu

28.08.2007. u 11:32
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: