Pazite na automatsko dijeljenje
0

Oprez: Facebookov Timeline vas može osramotiti

Sarajevo-x.com
Ako niste gledali Mark Zuckerbergovu najavu Timelinea, očekuje vas iznenađenje.

Osim dramatičnih promjena u izgledu Facebookove Timeline profil stranice, novi sistem za automatsko dijeljenje onoga što radite bi mnoge Facebook ovisnike moglo uhvatiti nespremne, piše portal Mashable Social Media.

Čaki i oni koji tačno znaju kako ova nova karakteristika funkcioniše moraju biti na oprezu kako ne bi podijelili neka neugodne novosti.

Novi Facebook olakšava dijeljenje vaših aktivnosti jer to radi automatski. Umjesto da pritisnete dugme "Like", sve što trebate uraditi je kliknuti na "Add to Timeline" na bilo kojoj stranici ili aplikaciji, a ta aplikacija će imati dozvolu da podijeli vaše aktivnosti sa prijateljima na Facebooku.

Ako se pitate koje su to aktivnosti, to mogu biti vijesti koje čitate online, videa i slike koje gledate, muzika koju slušate. Facebook ovo automatsko dijeljenje zove "Gestures".

Kada se pridružite stranici, svaki članak koji pročitate dijelit ćete s prijateljima putem opcije 'activity'. To znači da vaši prijatelji mogu vidjeti sve vaše aktivnosti, čak i one za koje im ne biste ni u snu obznanili. Srećom, postoji mogućnost isključivanja ove opcije.

Mashable ne sugerira da je nova opcija loša, ali naglašavaju da ljudi moraju znati šta ih čeka kada dodaju aplikacije na Timeline.

Mashable savjetuje korisnicima da obrate pažnju da će, kad god na nekoj stranici ili aplikaciji kliknu "Add to Timeline", dozvoliti objavljivanje aktivnosti na Facebook profilu. Također, ukoliko odaberete opciju "Custom", vaše aktivnosti neće vidjeti niko osim vas.