Ventili za respiratore
111

Oprema stigla u posljednjem trenutku: 3D printeri spas za oboljele od koronavirusa

DP
Nestašica ventila za respiratore ugrožava život najtežih pacijenata, ali je pomoć pružila jedna italijanska kompanija.

Italijanska kompanija koja se bavi 3D printanjem kreirala je i printala 100 ventila za respiratore jer se bolnica u Bresciji suočila s nedostatkom ove medicinske opreme. Ventili služe kao veza između pacijenata i strojeva za održavanje disanja.

Bolnica u Bresciji na intenzivnoj njezi ima 250 pacijenata zaraženih koronavirusom. Ventili su za jednokratnu upotrebu i svaki se može koristiti najduže osam sati.

Izrada jednog ventila košta euro, a za dizajn prototipa bilo je potrebno oko tri sata.

Italijanska novinarka Nunzija Vallini otkrila je da glavni dobavljač nije u stanju dostaviti potrebne ventile. Povezala je bolnicu s izvršnim direktorom kompanije Isinnova Cristianom Fracassijem.

Fracassi i inženjer Alessandro Romaioli otišli su u kompaniju, a tri sata nakon vratili su se s prototipom.

"Ventil je testiran na pacijentu i rekli su da funkcioniše. Vratili smo se u ured i nastavili printati nove", navodi Romaioli za BBC.

Tandem je započeo saradnju s još jednom lokalnom kompanijom za 3D printanje kako bi uspjeli podmiriti potrebe bolnice. Isinnova ima šest printera, a za izradu jednog ventila potrebno je sat vremena.

Kompanije besplatno izrađuju ventile, ali će dizajn ostati poslovna tajna.

"Ventil ima jako tanke rupe i cjevčice manje od 8 milimetara. Nije ih lako napraviti. Pored toga, tokom printanja treba paziti da proizvod ostane sterilan i napraviti ga na klinički način", navodi Fracassi.

Još jedna bolnica zatražila je pomoć kompanije jer im nestaju ventili.

"Nismo spavali dva dana. Pokušavamo spasiti živote", navodi Fracassi.