Inovativno rješenje
13

Oppo predstavio selfie kameru ugrađenu ispod ekrana, uskoro stiže prvi uređaj

D. B.
Kompanija Oppo je predstavila svoje novo rješenje, a to je selfie kamera ugrađena ispod ekrana.

U proteklih nekoliko godina se vodi debata o tome kako na najbolji način maksimizirati prostor za ekran na prednjoj strani smartphonea te gdje postaviti ključne komponente na uređajima kako bi ekrani dominirali. Ključ je u integrisanju komponenti u sam ekran što smo već vidjeli u slučaju senzora za otisak prsta, a sada je red na selfie kameru.

Oppo je kompanija koja je eksperimentisala s ekranom sa zubom te sa pop-up kamerom, a sada je postala prva koja je demonstrirala rješenje sa selfie kamerom ugrađenom ispod ekrana. To je učinila u Šangaju nakon što je objavila teaser prošlog mjeseca.

Kompanija je otkrila da je za ekran iskorišten providni materijal koji radi sa redizajniranom strukturom piksela tako da svjetlo može doći do kamere. Sam senzor je veći u odnosu na ostale selfie kamere te ima sočiva s većim otvorom blende. Dio ekrana rezervisan za kameru i dalje je osjetljiv na dodir, a iz Oppa tvrde da kvalitet ekrana neće biti ugrožen.

Međutim, svjesni su da stavljanje ekrana ispred kamere za posljedicu ima smanjenje kvalitete fotografije te će biti potrebno prevazići druge značajne probleme kao što su zamagljivanje, odsjaj i odljev boja. Oppo navodi da je razvio algoritme koji su zaduženi za rješavanje ovih problema te tvrdi da je kvalitet fotografija prednje kamere jednak onom koji nude trenutno najbolje kamere na tržištu.

Uređaj s kamerom ispod ekrana će se pojaviti na tržištu uskoro.