Inovacija koja se čekala
12

Oppo ima rješenje: Kamera ispod displeja je kraj za "zube i rupice" u displeju

I. P.
Kineski proizvođač smartphonea Oppo predstavio je kameru smještenu ispod displeja uređaja, čime je riješen problem "zuba" i "rupa" koje karakterišu savremeni pametni telefoni.

Zanimljivo je da je Oppo, prilikom predstavljanja ove inovacije u Shenzhenu, svoj fokus stavio ne na nju, nego na druge teme poput VR-a i 5G-a. Ipak, funkcionalna kamera ispod displeja možda je jedna od najvećih inovacija u svijetu pametnih telefona u posljednjih nekoliko godina.

Ipak, ako se Oppo pita, "inovacija nije inovacija" jer je slično rješenje ista kompanija predstavila još u junu, ali bez prava novinara da upravljaju uređajem. Ovoga puta to nije bilo slučaj.

Oppo je rješenje savremenom problemu prednjih kamera, koje zapravo predstavljaju smetnju u trendu velikih displeja i tankih rubova, našao u posebnom materijalu kroz kojeg svjetlost pod uslovom da se pikseli u njemu ugase.

Takvo rješenje zahtjeva veći senzor s obzirom da kamera treba više svjetlosti. Razumna je pretpostavka da će se solucija razvijati i usavršavati s obzirom da vidimo trend sve većih senzora, kao što je 108-megapikselna kamera u nadolazećem Samsungu S11.