Novost iz Googlea
0

Operativni sistem Android Key Lime Pie stiže na proljeće

Klix.ba
Prema posljednjim izvještajima kompanija Google planira ovog proljeća predstaviti novu verziju svog operativnog sistema Android pod nazivom Key Lime Pie.

Android 5.0 key Lime Pije je nova verzija Googleovog operativnog sistema koja će biti značajan korak naprijed u napretku softvera za mobilne uređaje. To vrijeme se podudara sa Googleovom tradicionalnom konferencijom proizvođača koja će se održati od 15. do 17. maja.

Google obično predstavlja novi operativni sistem zajedno sa mobilnim uređajem iz porodice Nexus tako da ostaje nejasno koji će proizvođač biti partner Googleu kada Key Lime Pie bude predstavljen. Neki izvještaji govore da je tu privilegiju osigurao Sony sa uređajem pod kodnim imenom LT30i. No, poznato je da je kompanija već otkrila svoj mobitel sa Androidom, a to je Xperia Z. Mobitel će se u prodaji naći ovog mjeseca, tako da je teško očekivati da Sony namjerava stvoriti gužvu na tržištu sa modelom Nexus samo nekoliko mjeseci kasnije.

Umjesto toga bi se Google mogao okrenuti kompaniji Motorola, proizvođaču pametnih mobitela kojeg je kupio 2011. godine za 12,5 milijardi dolara. Kompanija Google je obećala da Motorola neće biti u boljem položaju u odnosu na ostale partnere. Nexus je proizveden ranije u saradnji sa Samsungom, Asusom i LG-jem.

Spekuliše se i da će Motorolin X Phone imati ekran od pet inča i da će debitovati u vrijeme predstavljanja OS Key Lime.