Promjena u politici
7

OpenAI više eksplicitno ne zabranjuje korištenje tehnologije za vojne svrhe

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prije nekoliko dana je došlo do promjena politike koja navodi da kompanija OpenAI eksplicitno zabranjuje korištenje svoje tehnologije u "vojne i ratne" svrhe.

Dio koji se odnosi na zabranu je uklonjen ažuriranjem stranice 10. januara, "kako bi bila jasnija i pružila više uputstava za specifične usluge", navodi se u opisu promjena. Međutim, OpenAI i dalje zabranjuje korištenje svojih velikih jezičkih modela (LLM-ova) za sve što može nanijeti štetu te upozorava ljude da ne koriste njegove usluge za "razvijanje ili korištenje oružja". Ipak, uklonjen je dio koji se odnosi na "vojsku i ratovanje".

Iako tek treba vidjeti implikacije promjena u stvarnom životu, one dolaze u vrijeme kada vojne agencije širom svijeta pokazuju interesovanja za korištenje vještačke inteligencije.

"S obzirom na upotrebu AI sistema u gađanju civila u Gazi, ključan je trenutak za donošenje odluke da se 'vojska i rat' uklone iz dopuštene politike kompanije", izjavila je Sarah Myers West, izvršna direktorica AI Now Instituta.

Eksplicitno spominjanje "vojske i ratovanja" na listi zabranjenih upotreba ukazuje na to da OpenAi ne može raditi s vladinim agencijama poput ministarstva odbrane, što obično donosi unosne poslove. U ovom trenutku kompanija nema proizvod koji bi mogao direktno usmrtiti nekoga ili nanijeti fizičku štetu. Ali, tehnologija kompanije OpenAI bi se mogla koristiti za zadatke poput pisanja koda i obrade naloga za nabavku stvari koje bi se mogle koristiti za ubijanje ljudi.

Govoreći o promjeni u formulaciji politike, glasnogovornik OpenAI-ja Niko Felix je kazao da kompanija "ima za cilj kreirati set univerzalnih principa koji se lako pamte i primjenjuju, posebno zbog toga što alate kompanije globalno koriste svakodnevni korisnici koji sada također mogu graditi GPT". Dodao je da je princip poput "Nemoj nanijeti štetu drugima" preširok, ali "lako razumljiv i relevantan u brojnim kontekstima". Također, kazao je da je OpenAI "posebno naveo oružje i povrede drugih kao jasne primjere".

Međutim, glasnogovornik je odbio razjasniti da li zabrana upotrebe tehnologije kompanije OpenAI za "nanošenje štete" drugima uključuje sve vrste vojne upotrebe izvan razvoja oružja.