Novi Googleov servis
0

Online knjižara sa pola miliona djela

Sarajevo-x.com
Internetski gigant Google pokreće novi projekat - servis koji će korisnicima omogućiti kupovinu knjiga u elektronskom formatu i njihovo čitanje putem bilo kojeg uređaja s pristupom internetu, uključujući mobitele, laptope i eReadere.

Google Editions će biti dostupan početkom 2010. godine, a ponudit će oko 500.000 naslova različitih izdavača. Bit će to direktna konkurencija Amazon.com-u i njegovom Kindle eReaderu.

Korisnici će moći kupovati direktno od Googlea i partnera ove kompanije putem platforme Google Editions.

Svako djelo koje kupite bit će pohranjeno na vašem uređaju i moći ćete ga čitati i bez internetske konekcije.

Mnogi izdavači već su se pobunili nakon najave ovog projekta, a prema prvim informacijama Google će im plaćati po 63 posto za svaku knjigu koja se proda ovim putem. Za sebe će zadržati 37 posto, saznaje Daily Mail.

Elektronske knjige stekle su veliku popularnost pojavom Amazonovog čitača Kindle i Sonyjevog Readera. Putem interneta proda se od 1 do 5 posto knjiga, ali se očekuje da će se ovaj postotak uskoro povećati.

Sonyjeva prodavnica elektronskih knjiga ima oko 100.000 naslova, a Kindleova preko 330.000. Google je u proteklih pet godina napravio kopije preko 10 miliona knjiga za servis Google Book Search, ali zbog restrikcija vezanih uz autorska prava, može prikazati samo njihove isječke.