Odluka suda u SAD-u
39

Omegle može biti tužen zbog povezivanja djeteta sa seksualnim predatorom

D. B.
Okružni sud u Portlandu u Oregonu je donio odluku da chat servis Omegle može biti tužen nakon što je njegov sistem spojio djevojčicu s muškarcem koji ju je seksualno zlostavljao.

Sud je ustanovio da Omegleov sistem matchinga nije zaštićen pravnim štitom koji pokriva većinu sadržaja koji generišu korisnici. Slučaj nije zaključen, ali otvara vrata za krivična gonjenja bazirana na načinu na koji platforma dizajnira svoje usluge.

U pravnoj tužbi podnesenoj krajem prošle godine se navodi da je Omegleova usluga bila defektna i lažno predstavljena. To je uobičajena strategija koja je ranije često bila neuspješna na sudu uglavnom zbog pravne zaštite iz Članka 230 Zakona o pristojnosti u komunikaciji. Međutim, ovog puta je sudija Michael Mosman utvrdio da je tužba usmjerena na funkcije koje je dizajnirao Omegle te da nije riječ o govoru korisnika na platformi.

"Omegle je mogao ispuniti svoju obavezu dizajniranjem proizvoda na drugačiji način, npr. dizajniranjem proizvoda tako da ne spaja maloljetnike i odrasle osobe. Ono što je važno jeste da su upozorenja ili dizajn proizvoda doveli do interakcije između jedanaestogodišnje djevojčice i seksualnog predatora koji je u kasnim tridesetim", rekao je sudija Mosman.

Sve to je bilo neovisno o stvarnom sadržaju koji je poslala bilo koja strana, nešto za šta bi Omegle mogao jasnije tvrditi da nije odgovoan.

U svom mišljenju sudija navodi slučaj u kojem bi Snap mogao biti tužen zbog "speed filtera" na Snapchatu, koji je prikazao koliko brzo korisnik vozi. Prema tužbi, to može podsticati ljude da nesigurno i brzo voze, što u konačnici dovodi do saobraćajnih nesreća. Snap je ukinuo filter u junu prošle godine.