Samo za PC računare
0

Olympus objavio aplikaciju koja fotoaparat pretvara u web kameru

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iako Olympus prodaje svoj biznis s kamerama istoj kompaniji koja je kupila Sonyijev odjel VAIO PC-a i dalje korisnicima nudi podršku. Ovaj put riječ je o aplikaciji OM-D Webcam, koja osigurava da ga, kada je fotoaparat povezan sa PC uređajem preko USB-C konektora, pretvara u standardnu web kameru.

Engadget piše da ipak ova aplikacija neće funkcionisati na svim Olympus kamerama.

Softver trenutno podržava OM-D E-M1X, OM-D E-M1, OM-D E-M1 Mark II, OM-D E-M1 Mark III i OM-D E-M5 Mark II fotoaparate. Također, softver ima i neka druga ograničenja.

Za sada on ne osigurava prijenos zvuka s kamere na računar, što znači da je potrebno da se za punu komunikaciju osigura i neki eksterni mikrofon, a aplikacija je dostupna samo za PC računare.

Olympus nije jedini proizvođač kamera koji je pokušao svoje proizvode učiniti produktivnijim i upotrebljivijim. Canon također posjeduje aplikaciju koja njihove DSLR, mirrorless i point-and-shoot fotoaparate pretvara u USB web kamere, koju je objavio u aprilu ove godine.

Također je i Panasonic u junu predstavio Lumix Tether for Streaming, softver koji njihove GH5, GH5S, G9 i S1 serije fotoaparata pretvara u web kamere.