Postignut je dogovor
24

Okončana bitka Microsofta i Sonyja, igra Call of Duty ostaje na PlayStationu

D. B.
Popularna igra Call of Duty ostat će na konzoli PlayStation zahvaljujući dogovoru koji su postigle kompanije Microsoft i Sony, čime je okončana njihova bitka.

Sud u SAD-u je odbio pozive da blokira Microsoft u procesu preuzimanja izdavača igara, kompniju Activision Blizzard. Direktor Microsoft Gaminga Phil Spencer je potvrdio da su tehnološki giganti postigli dogovor prema kojem će Call of Duty ostati na platformi PlayStation. Njihovim dogovorom je završena bitka između dvije kompanije, koja je počela kada je Microsoft početkom 2022. godine najavio planove da kupi Activision Blizzard.

Microsoft je potvrdio za BBC da je potpisan desetogodišnji ugovor sa Sonyjem, sličan koji već postoji s Nintendom.

Microsoftova kupovina Activisona vrijedna 69 milijardi dolara bit će najveća ove vrste u historiji gaming industrije. Američka federalna komisija za trgovinu (FTC) je pokušala blokirati Microsoft u njegovom naumu, a plan kompanije je podijelio regulatore širom svijeta.

Odluka suda da odbije zahtjev FTC-a za privremeno zaustavljanje dogovora znači da bi se "spajanje" moglo realizovati uskoro. Dogovor je već odobrila Evropska unija, dok se slučaj u Velikoj Britaniji još uvijek razmatra.

Vezani članci