LG Optimus
0

FOTO+VIDEO / Odsad gledanje 3D filmova bez naočala

Sarajevo-x.com
(LG Optimus)
LG Optimus je postao prvi mobitel koji ima mogućnost snimanja i pregledavanja fotografija i snimaka u 3D-u. Jako je sličan Appleovom iPhoneu, ali ima veće dimenzije.

Ono što tehnologiju ovog mobitela čini još značajnijom je činjenica da za gledanje 3D sadržaja nisu potrebne specijalne naočale, kao što je slučaj sa gledanjem 3D filmova u kinu ili na novim HD televizorima.

LG Optimus ima i dvije kamere na stražnjoj strani koje snimaju u isto vrijeme. Nakon toga se snimci obje kamere simultano prikazuju na ekranu mobitela, pri čemu jedno oko vidi snimak jedne kamere, dok drugo oko vidi snimak druge kamere.

Tehnologija je obavijena velom tajne, ali je poznato da je ekran prekriven materijalom koji je sličan onome od kojeg su napravljene 3D naočale. Materijal ima mogućnost razdvajanja dva snimka i usmjeravanja na određeno oko. Potpun 3D efekat je moguće doživjeti pogledom na ekran sa udaljenosti od 50 cm.

Mobitel koristi sličnu tehnologiju kao i igraća konzola Nintendo 3DS, koja također nudi 3D sliku bez potrebe za specijalnim naočalama. Iako je tehnologija zaista napredna, danas ne postoji mnogo 3D filmova i TV programa koje je moguće gledati putem mobitela LG Optimus. Kako bi riješila ovaj problem, kompanija LG je najavila partnerstvo sa videoservisom YouTube kako bi se 3D snimci Optimusa mogli brzo uploadovati na ovu internet-stranicu. Korisnici ovog mobitela će moći downloadovati 3D snimke koje su napravili drugi amateri.

"Optimus 3D je LG-jev najnoviji pametni telefon. To je naš odgovor na prepreke uživanja u 3D tehnologiji, ograničenu mobilnost i specijalne naočale. Partnerstvo sa YouTubeom će omogućiti našim korisnicima da lako pristupaju 3D sadržajima", rekao je direktor kompanije LG, dr. Jong-seok Park. Cijene LG Optimusa još uvijek nisu objavljene. Ovaj mobitel je samo jedan od novih uređaja koji su predstavljeni u Barceloni na događaju pod nazivom Mobile World Congress u Barceloni.

Predstavljeni su i prvi Sony PlayStation mobitel, Xperia Play, kao i rivali Appleovog iPada, među kojima je i tablet kompjuter Samsung Galaxy Tab.

Xperia posjeduje kontrole koje se izvlače, a preko kojih se mogu igrati igre poput Fife, Assassin Creed, Sims i Dungeon Defender. Ovaj mobitel posjeduje operativni sistem Android, koji je trenutno glavni rival Appleovim uređajima iPhoneu i iPadu.