{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odobren koncept: Avion koji izgleda kao nindža-zvjezdica

3.9.2012. u 14:25
3
18
Odobren koncept: Avion koji izgleda kao nindža-zvjezdica
3
Odobren koncept: Avion koji izgleda kao nindža-zvjezdica
NASA je odobrila investiciju od 100.000 dolara koja će pomjeriti granice kada je u pitanju dizajniranje aviona. Naime, ova agencija za istraživanje svemira je odlučila dati novac za razvoj nove vrste aviona nazvane koncept supersoničnog aviona, koji izgleda kao šuriken ili nindža-zvjezdica.
Avion je osmišljen tako da se, nakon što poleti i dostigne supersoničnu brzinu, okrene na stranu i leti na granici sa svemirom.

Avion izgleda kao četverokraki šuriken, nindža-zvjezdica, sa dva jako duga kraka i dva mnogo kraća kraka.

Kako piše Endgadget, kada avion poleti potrebna su mu duža krila, zbog čega avion izgleda mnogo šire. Duga krila su mu potrebna, kao i svim drugim avionima, prilikom polijetanja. Međutim, pri velikim brzinama površina krila stvara veliki otpor.

Zbog toga bi se ovaj avion, kada dostigne supersoničnu brzinu rotirao za 90 stepeni i izgledao bi mnogo tanji i duži nego prilikom polijetanja.

Pionir na ovom polju tehnologije je dr. Gecheng Zha sa Univerziteta u Miamiju.

Nova finansijska sredstva dobijena od NASA-e će omogućiti profesoru i njegovim pomoćnicima da nastave svoje istraživanje te da ga poboljšaju koristeći simulacije i testiranje u zračnom tunelu. Vjeruje se da će proći desetljeća prije nego koncept aviona postane stvarnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: