Tehnologija
26

Odjeća i cipele protiv silovanja: Napadaču zadaju elektroudare i opekotine

SRNA
Studentice jednog indijskog koledža osmislile su farmerke, obuću i donji veš koji sprečavaju silovanje, koje je "goruća" tema u Indiji, u kojoj se silovanje događa na svake 22 minute.

Televizija RTTV javila je da su dvije djevojke, koje studiraju kompjuterske tehnologije na Univerzitetu Varanaši, osmislile sandale koje silovatelju zadaju elektroudar ako napadne ženu i šalju SOS signal svim kontaktima u mobilnom telefonu.

Druge dvije studentice osmislile su napravu koja se zašije u farmerke, odnosno vrsti dugmeta preko kojega se porodici i prijateljima šalje upozorenje.

One su, također, osmislile i brushalter koji emituje intenzivnu radijaciju koja stvara opekotine, ali je tako podešen da se ne može aktivirati spontano.

Djevojke, također, planiraju da ubace bluetooth odašiljače u sve ove naprave i povežu ih sa smartphone aplikacijama sa GPS lokatorima.

Silovanje je postalo "goruća" tema u Indiji, posebno nakon grupnog silovanja 23-godišnje studentice u decembru 2012. godine, koja je od posljedica ovog nasilja umrla. Četiri napadača su u septembru 2013. godine osuđena na smrt zbog ovog slučaja.

Usljed pritiska javnosti pooštrene su kazne za silovanje. Minimalna zatvorska kazna za silovanje je sada 20 godina zatvora, a ranije je bila od sedam do 10, dok je maksimalna kazna smrt.