Tehnologija
6

Od sapunice napravljen najtanji ekran na svijetu

Klix.ba
U nekoj bližoj ili daljoj budućnosti ljudi bi mogli gledati filmove na balončićima od sapunice, jer su naučnici razvili tehnologiju koja može prikazivati slike na ekranu napravljenom od sapunice.

Međunarodni tim naučnika je napravio displej koji koristi ultrasonične zvučne talase pomoću kojih se mogu prikazivati 2D ili 3D slike. Mješavina sapunice je nešto kompleksnija od one kojom se igraju djeca, ali je glavni sastojak i dalje sapun.

Prema riječima naučnika, napravili su najtanji prozirni ekran na svijetu.

"Svima je poznato da je površina balona od sapunice mikro membrana. Ona dozvoljava da svjetlost prolazi kroz nju i na svojoj površini prikazuje boje. Mi smo razvili ultratanki fleksibilni BRDF (dvosmjerna funkcija distribucije refleksije, četverodimenzionalna funkcija koja definiše kako se svjetlost reflektuje na neprozirnim površinama) ekran koristeći mješavinu dviju koloidnih tečnosti", rekao je Yoichi Ochiami sa Univerziteta u Tokiju.

Tim je uspio kontrolistai membranu balona pomoću ultrasoničnih zvučnih talsa. Zvučni talasi mijenjaju teksturu fotografije koja se prikazuje i tako je čine glatkom ili hrapavom. Mijenjanje frekvencije modifikuje reflektivna svojstva ekrana, što znači da se može mijenjati i prozirnost prikazane fotografije, piše BBC.

Ukoliko se postavi više balončića jedan pored drugog, dobija se 3D efekt.