Tehnologija
18

Od ovog "špijuna" se niko neće moći sakriti

Klix.ba
Istraživači su izumili radikalnu bespilotnu letjelicu špijuna koji mogu revolucionirati potrage i spašavanja. Iza projekta stoje Američke zračne snage koje se nadaju da će ovu letjelicu koristiti za misije nadzora.

Startup firma CyPhy Works iz Danvers,a koji vodi izvršna direktorica Helen Greiner, napravit će ovaj izum nazvan "Pocket Flyer".

Pocket Flyer će na sebi imati panoramsku kameru koja omogućava pogled od 360 stepeni. Mali helikopter veličine 17 centimetara koristit će se primarno za operacije spašavanja u srušenim zgradama, tunelima i drugim zatvorenim i strmim mjestima u kojima je pristup robotima otežan.

"Poput kamere je i najbolja bespilotna letjelica koju možete imati. Ima veliki tržišni potencijal jer je može koristiti svaki vojnik, marinac, policijski službenik, SWAT tim, te se može koristiti u mnogim drugim poslovima koji bi ljude izložili opasnosti", rekla je Greiner.

Uređaj ne koristi radio frekvencije tako da će se moći koristiti i za istraživanje eksplozivnih uređaja. Također, neće e gubiti signal već će raditi sve dok ima dotok energije iz zemlje, a baterije će biti izdržljivije.