{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od Londona do Sydneyja za dva i po sata

20.10.2013. u 15:41
30
29
Od Londona do Sydneyja za dva i po sata
30
Od Londona do Sydneyja za dva i po sata
Počeo je razvoj aviona budućnosti, zasnovanih na svemirskim brodovima, koji bi mogli putnike prevoziti od Londona Sydneya za samo dva i po sata.
Kompanija Virgin Galactic, u vlasništvu Richarda Bransona, navodi da razvija avione za svemirski turizam koji bi mogli biti modificirani u supermlazne avione.

Avioni nalik Konkordu putovali bi izvan Zemljine atmosfere, a koristili bi gravitacionu silu za putovanja nevjerovatno velikim brzinama.

Let iznad planete, brzinom od 6.760 km/h mogao bi putovanje od Londona do Sydneyja skratiti na samo dva i po sata.

Među dugoročnim ciljevima kompanije su i svemirski kruzeri, koji bi ljude vozili na duža putovanja iznad Zemlje.

Komercijalni direktor Virgin Galactica, Stephen Attenborough, naveo je kako bi oni mogli poslužiti kao hoteli u orbiti ili omogućiti turistima putovanje do Mjeseca i nazad.

Suvlasnik Force India, Michiel Mol, i holandska aviokompanija KLM također su se udružili u proizvodnji sličnog aviona, koji bi mogao poletjeti već naredne godine.

Karte bi trebale koštati 97 hiljada dolara, ali komercijalni svemirski letovi neće biti dostupni barem još 15 do 20 godina.

Molova prva generacija svemirskog broda, Lynx, putovat će brzinom od 3.540 km/h, a predviđa se da će moći letjeti četiri puta dnevno i obaviti pet hiljada letova sa jednim motorom. Za razliku od Virginove letjelice, Molov brod neće izlaziti iz atmosfere, već će se pouzdati u motore koji će dovoditi do brzina četiri puta bržih od zvuka.

Virginova letjelica SS2 do sada je uspjela samo da izađe iz stratosfere, donjeg najnižeg dijela Zemljine atmosfere, a kompanija najavljuje svoj prvi let već naredne godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: