{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od Indije do Francuske: Poslana prva telepatska poruka na svijetu

4.9.2014. u 19:11
0
24
Od Indije do Francuske: Poslana prva telepatska poruka na svijetu
0
Od Indije do Francuske: Poslana prva telepatska poruka na svijetu
Foto: Ilustracija
Tim istraživača uspio je prvi put telepatskim putem prenijeti informaciju između dvije osobe na udaljenosti većoj od 8.000 kilometara. Poruka je poslana iz Indije u Francusku bez korištenja invazivne hirirugije na testnim subjektima.
U studiji su učestvovale četiri osobe u dobi od 28 do 50 godina. Mozak jedne osobe, koja je slala poruku, bio je povezan sa kompjuterom dok su ostali primali poruku.

Prvi učesnik se nalazio u Indiji i pokazane su mu riječi prevedene u binarni sistem, te je morao predvidjeti aktivnosti za svaki dio informacija. Naprimjer, mogli su pomjeriti svoje ruke za 1 ili noge za 0.

Tehnika poznata kao elektroencefalogrija, koja snima signale mozga vanjski, korištena je za snimanje misli kao odlaznih poruka koje potom šalje putem interneta.

S druge strane, elketromagnetna indukcija korištena je da stimulira vizuelni korteks mozga s vana i prosljeđuje signal uspješno ostaloj trojici učesnika u Francuskoj.

"Željeli smo saznati da li pojedinac može komunicirati direktno između dvije osobe čitajući moždane aktivnosti jedne osobe drugoj i to na velikoj fizičkoj udaljenosti iskorištavanjem postojećih komunikacijskih puteva. To je naravno internet i postavlja se pitanje da li možemo razviti eksperiment koji bi prevazišao govor i tipkanje preko interneta i uspostaviti direktnu komunikaciju mozak-mozak između dva subjekta koja su fizički udaljena poput udaljenosti između Indije i Francuske", rekao je Alvaro Pascual-Leone, jedan od autora studije.

U istraživačkom timu učestvovali su istraživači sa Harvard univerziteta kao i eksperti iz Francuske i Španije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: