Windows 7
0

Obrada slika dodirima prstiju

Sarajevo-x.com
Prvi snimci novog Microsoftovog Windowsa 7 otkrili su još jedan od iskoraka u razvoju ovog operativnog sistema koji omogućava takozvanu multi-touch tehnologiju, po uzoru na iPhone.

Telegraph je objavio ekskluzivne snimke sa Međunarodnog sajma elektronike koji se održava u Las Vegasu na kojima jedan od operatera demonstrira novu opciju Windowsa 7, nasljednika nekima omražene Viste.

Ekran osjetljiv na dodir omogućava rad sa galerijom slika, njihovo pomjeranje, rotiranje i isjecanje dijelova korištenjem samo dva prsta.

Još impresivnije je korištenje samo jednog prsta za pomjeranje mape i velikih ikona koje se označavaju jednostavnim dodirom prstom umjesto mišem.

Microsoft tako želi pokazati da ljudski prsti mogu imati istu preciznost kao miš i slični uređaji. Ova tehnologija je slična onoj korištenoj na impresivnom kompjuteru "Surface" popularnom u SAD-u koji, osim što ima ekran osjetljiv na dodir, prepoznaje uređaje i stupa u interakciju s korisnikom na sasvim novi način.

Šef kompanije Microsoft Steve Ballmer izjavio je da su mnogi sumnjali u njegova obećanja kad je najavio bolju integrisanost sa ekranima osjetiljivim na dodir.

Beta verzija Windowsa 7 bit će zvanično dostupna od danas, a rečeno je da je to najstabilniji operativni sistem dosad koji se i brže instalira.