{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Objedinjavanje baze podataka za sve korisnike socijalnih prava u FBiH

F
30.9.2007. u 09:50
0
0
Objedinjavanje baze podataka za sve korisnike socijalnih prava u FBiH
0
Objedinjavanje baze podataka za sve korisnike socijalnih prava u FBiH
Zaključcima Vlade FBiH, Elektronski računski centar zdravstva i penzijskog osiguranja d.o.o. Sarajevo (ERC ZIPO) stavljen je u poziciju centralnog informatičkog servisa za uspostavu baze podataka u FBiH za sve osobe koje ostvaruju zakonska prava iz budžetskih sredstava.
Informacioni sistem bit će uspostavljen za potrebe boračke zaštite, neratnih invalida, civilnih žrtava rata, dječije zaštite i zapošljavanja, a radi uvida u sva novčana i socijalna prava građana Federacije BiH.

ERC ZIPO će nastaviti s održavanjem i razvojem već izgrađenih informacionih sistema centralizovanjem baze podataka za potrebe penzionog i invalidskog, te zdravstvenog osiguranja. S tim u vezi, svi nadležni obavezni su ERC ZIPO-u prenijeti postojeće baze podataka.

ERC ZIPO obevezan je nadležnim organima i ustanovama omogućiti nesmetan pristup bazi podataka.

Za realizaciju zaključaka Vlada FBiH zadužila je federalno Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Ministarstvo zdravstva, federalni Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje i federalni Zavod za zapošljavanje.

Tehnološki, stvaranje jedinstvene baze podataka relativno je jednostavan zadatak, a sredstva za te namjene minimalna su u poređenju s očekivanim efektima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: