Tehnologija
0

Objavljeni pobjednici prvih YouTube nagrada

Sarajevo-x.com
YouTube je ove godine prvi put dodijelio nagrade za najbolje video klipove. Među 70 nominovanih u 7 kategorija, publika je izabrala najbolje.

Za najkreativniji video klip izbaran je spot grupe "OK Go" za pjesmu Here It Goes Again. Četiri muškarca, dobra muzika i trake za trčanje. Možda bi neke veće domaće zvijezde mogle naučiti da nije stvar u skupoj scenografiji ima nešto i u kreativnosti.

Najbolji komični video je Smosh Short 2: Stranded. Ovo već moraš biti poseban da razumiješ. Možda nemamo istančan smisao za humor ili ne kontamo video, ali šta god bilo na stvari nama nije bilo smiješno. No ne vjerujte na riječ, nego provjerite sami.

Prema izboru publike najbolji komentar dao je thewinekone sa videom Hotness Prevails. Riječ je o azijatu koji sjedi polugol i žali se na vrućinu te sve što mu padne na pamet povezuje sa vrućinom. Ljudi koji su glasali imaju čudan osjećaj za komentare.

Najbolja serija je Ask Ninja. Za ovaj serijal moglo bi se reći da je "veteran" online videa. Prva epizoda izašla je u novembru 2005. godine. Seriju prave Kent Nichols i Douglas Sarine koji se bave improvizacijskom komedijom. Ninju možete pitati sve i ninja će vam odgovoriti.

Najbolji muzički video je onaj od djevojke nadimka TerraNaomi. Pjesma se zove Say It's Possible i nije riječ o uber produciranom spotu. Djevojka sjedi pred kamerom, svira gitaru i pjeva. Ako muzička industrija prati ove klipove, za godinu spot ove cure mogao bi se naći na MTV-u, jer pored činjenice da zna svirati i pjevati, izgleda lijepo, što je već neko vrijeme presudna stvar za pjevačku karijeru.

Za najinspirativniji video proglašen je Free Hugs Campagne, autora PeaceOnEarth123. Priča je je počela u Australiji 2004. godine, a uz pomoć interneta raširila se po cijelom svijetu. Besplatni zagrljaji su dijeljeni širom svijeta, pa tako i Sarajevu. Pa zar to nije inspirativno?!

Najdražesniji video je Kiwi. Riječ je o zaista dražesnom crtiću animatora Madyeti47. Ako vam na prvu nije jasan, znajte da je Kiwi čudna ptica sa Novog Zelanda koja ne može da leti. Sam crtić je nedorečen, pa su mnogi pravili vlastite nastavke, odnosno završetke. Pronađite ih obavezno.

To bi bila prva dodjela YouTube nagrada. Želimo im mnogo uspjeha, a svi vi koji imate kamere, web kamere napravite nešto originalno. Internet je budućnost televizije. Kome trebaju talenti i reality emisije kada možete biti popularni širom svijeta.

Sve nominovane možete potražiti na YTAwards /B.L.