2-in-1 hibridni uređaj
7

Nvidia razvija tablet koji se može koristiti i kao laptop

Klix.ba
Nvidia Shield K1
Nvidia Shield K1
Kod pronađen u Shield Experience softveru kompanije Nvidia nagovještava da se radi na 2-in-1 hibridnom uređaju koji se može koristiti kao tablet ili laptop.

Kod sadrži novi softver koji omogćava prebacivanje između tri mode interfejsa uključujući desktop i tablet, ali i treći misteriozni mod nazvan "dynamic". Taj mod sadrži opciju pokretanja desktop moda u slučaju priključenja tastature na uređaj.

Nvidia navodno radi na softveru za novi tablet o kojem se piše pod imenom "Mystique". Ovaj uređaj se može koristiti kao tablet nakon spajanja tastature, nešto slično kao u slučaju prošlogoišnjet Google Pixel Slatea. Nvidijin posljednji tablet je bio Nvidia Shield K1 koji se na tržištu pojavio 2015. godine. Redizajnirani Shield Portable planiran za 2016. godinu je otkazan.

Kod je pronađen u softveru Shield Experience koji se koristi za kompanijine Tablet kompjutere i set-top boksove. Softver za prebacivanje interfejsa se prvi put pojavio u Nvidia Shield Experienceu u decembru 2018. godine.

Glasine o novom 2-in-1 tabletu su zanimljive, ali bi mogle biti zastarjele jer dolaze iz izvornog koda koji datira od prošle godine. Međutim, ako su tačne, onda bi tablet mogao imati 13,5-inčni ekran rezolucije 3000x2000 piksela. To je mnogo za tablet, ali ima smisla za 2-in-1 uređaj.

Shield Tablet je koristio Nvidia Tegra X1 procesor koji i dalje koristi Nintendova ručna konzola Switch. Prvobitno je Nvidijin kod nagovještavao da će novi tablet koristiti novi model čipa, a to je Tegra X2, međutim, noviji kod nagovještava da se tablet razvija sa čipom Tegra Xavier koji je namijenjen autonomnim vozilima i AI kompjuterima. Čip bi radio u nižem modu kako bi ga mogao koristiti tablet koji napaja baterija.