Tehnologija
18

Nuklearno oružje kao šala: Američka vojska još uvijek koristi floppy diskete

Klix.ba
Mnoge svjetske državne agencije imaju lošu reputaciju zbog kontinuiranog korištenja zastarjelih tehnologija kao što je faks, ali jedna američka institucija prevazilazi sve granice.

Jedna od najvažnijih ustanova u Sjedinjenim Američkim Državama još uvijek koristi, ni manje ni više nego - floppy diskete! Do ovog saznanja došla je američka agencija Governmental Accountability Office koja se bavi nadzorom rada krucijalnih institucija.

Za one koji ne znaju, floppy disketa je nosač podataka koji je masovno korišten prije nekoliko decenija, a činio ga je mali magnetni disk zatvoren u plastični omotač u obliku kvadrata. Njegovu ulogu su vrlo uspješno preuzeli drugi nosači podataka kao što je USB stick.

Da stvar bude gora, piše Mashable, floppy diskete koristi Ministarstvo odbrane. Konkretno, ministarstvo zastarjelu tehnologiju koristi u sistemima Strateške automatizovane komande koja ima operativnu ulogu kontrolisanja nuklearnog naoružanja.

Čak i kada bi htjeli, moderni računarski sistemi ne mogu lako komunicirati sa floppy disketama, što znači da je cijeli sistem kontrole nuklearnog naoružanja baziran na zastarjelom kompjuterskom sistemu.

Jedina dobra vijest jeste što Ministarstvo odbrane za sljedeću godinu planira ažurirati svoj drevni sistem Strateške automatizovane komande.