Zastrašujući izgled
16

Novog robotskog psa kompanije Boston Dynamics mnogi bi radije smrskali nego kupili

Klix.ba
Nova generacija robotskog psa Spot Mini kompanije Boston Dynamics izgleda poprilično zastrašujuće iako je dosta naprednija od prethodnog modela koji je predstavljen prošle godine.

Kompanija Boston Dynamics, koja je sada u vlasništvu japanskog telekoma i tehnološkog giganta Soft Bank, objavila je na Youtubeu kratki video u kojem je prikazala kako izgleda njen novi robotski pas. Sudeći prema komentarima, mnoge više zanima kako mogu "ubiti i smrskati" psa Spot Mini, nego kakve su njegove specifikacije.

"Ne mogu zamisliti da ovaj čudni pas bude pored mene", jedan je od komentara ispod videa na Youtubeu.

Noge i tijelo robota Spot Mini prekrivene su žutim pločama. S njegovim fleksibilnim pokretima, robotski pas izgleda zaista fluidno. Boston Dynamics je pokazao veliki napredak u razvoju karakteristika robota s obzirom da prvi Spot Mini iz 2016. nije pokazao zavidne sposobnosti u obavljanju zadataka i slušanju vlasnika.

Prvi Spot Mini težak je 25 kilograma. Oslanja se u potpunosti na električni pogon, a s jednim punjenjem može raditi 90 minuta. Ovo je jedan od najtiših robota Boston Dynamicsa koji sadrži niz naprednih senzora za kretanje i manipuliranje objektima u prostoru.

Iz Boston Dynamicsa u videu na Youtubeu napisali su kako novi Spot Mini stiže uskoro, ali još nije potpuno jasno kad bi ovaj robotski pas mogao biti predstavljen.