Tehnologija
29

Novo iz Microsofta: Laptop Surface Book koji radi kao tablet i novi supertelefoni Lumia

Klix.ba
Američki softverski gigant Microsoft predstavio je na današnjem okupljanju u New Yorku mnoštvo noviteta među kojima su novi laptop, dva "supertelefona" koje možete koristiti i kao PC-e, nova fitnes narukvica, kao i novi Pro tablet.

Laptop Surface Book nazvan je "najmoćnijim laptopom na planeti". Ima ekran od 13,5 inča i bateriju koja može trajati do 12 sati. Koristit će se i uz odvojivu tastaturu, ali i novu digitalnu olovku. Početna cijena će mu biti 1.499 dolara. U prodaji će se naći od 26. oktobra, a narudžbe kreću od srijede.

Nova verzija tableta Surface, nazvana Surface Pro 4, ima 12,3-inčni ekran i senzor na dodir, sa prostorom za pohranu podataka i do 1 TB. Iz Microsofta su najavili da će ovaj uređaj "zamijeniti vaš laptop".

"Ovo je novo poglavlje za Windows 10", rekao je Microsoftov šef Satya Nadella.

Javnosti su predstavljena i dva telefona - Lumia 950 i 950XL čija cijena kreće od 549, odnosno 649 dolara, a prodaja počinje u novembru.

Lumia 950 ima displej od 5,2 inča i hexacore procesor, a Lumia 950XL ekran od 5,7 inča i octacore čip. Oba telefona imaju pozadinsku kameru od 20 megapiksela, 4K video i koriste "vodeno hlađenje", te do 32 GB prostora za pohranu podataka koji se uz korištenje memorijskih kartica može proširiti do dva terabajta.

Tu je i Microsoft Band 2, narukvica zakrivljenog OLED ekrana prekrivenog Gorilla Glassom 3 koja korisnicima omogućava da prate svoje fitnes akvitnosti i režim vježbanja. Cijena joj je 249 dolara, a u prodaji u SAD-u će se naći od 30. oktobra.

Nadogradnju je doživio i HoloLens, uređaj za prikazivanje virtuelne stvarnosti, ili kako kažu u Microsoftu, pomiješane stvarnosti. Od sada uz HoloLens postoji i pripadajući kontroler, a ekipa je na pozornici predstavila i demo igre koja se igra isključivo uz ovaj VR set.

Developeri koji žele HoloLens development kit mogu se prijaviti već sada, a dobit će u prvom tromjesečju sljedeće godine za cijenu od 3.000 dolara.

Iz Microsofta su najavili i update za XBox, te se pohvalili i da se novi Windows 10 našao na 110 miliona uređaja u svijetu, te da će Facebook izraditi univerzalne aplikacije Windowsa 10 za svoju društvenu mrežu, ali i za Instagram i Messenger.