Šest puta snažniji od aktuelnog
2

Novi Xbox ima Blu-ray tehnologiju i mora biti priključen na internet

Klix.ba
Prema izvorima bliskim Microsoftu, novi Xbox će zahtijevati konstantnu internet konekciju, a to predstavlja nove mjere poduzete protiv piratstva. Uređaj će imati i Blu-ray tehnologiju, kao i novu generaciju Kinecta.

Iako specifikacije novog Xboxa još uvijek nisu zvanično objavljene, spekuliše se da će imati dvije odvojene procesorske jedinice koje se ponašaju poput dva spojena kompjutera. To će omogućiti da se odvojeni objekti na ekranu prikazuju istovremeno, dok grafičke kartice u kompjuterima danas rade istovremeno na jednom zadatku.

Novi Xbox će imati procesore sa četiri do šest jezgara, jedno je namijenjeno Kinectu, a ostala za operativni sistem konzole.

Ove informacije potvrđuju prethodne spekulacije da će uređaj koristiti Blu-ray tehnologiju i sistem protiv piratsva. Posljednje glasine su govorile da Xbox uopće neće imati disc drisc te da će Xbox 720 biti čak šest puta "snažniji" od aktuelnog Xboxa 360.

Bilo je govora i o tome da će nova generacija konzole biti plasirana u dvije različite verzije. Jedna od njih bi nosila kodno ime Lopp i bila bi znatno jeftinija i fokusiranija na Kinect.

Iz kompanije Microsoft je saopćeno da novi Xbox neće biti predstavljen ovog juna na sajmu E3.