Novost u stomatologiji
0

Novi uređaj uklanja zvuk bušilice i oslobađa od straha

Sarajevo-x.com
Ukoliko vas je strah odlaska zubaru i zvuka bušilice, spas bi mogao biti na dohvat ruke, piše "Daily Mail". Naučnici su razvili uređaj koji se uključuje u MP3 player ili mobilni telefon, a koji se koristi tehnikom filtriranja kako bi uklono buku bušilice. No i pored toga, uređaj omogućava pacijentu da sluša muziku preko slušalica, a u isto vrijeme može čuti ono što mu stomatolog govori.

Istraživanja su pokazala da kod mnogih ljudi zvuk bušilice izaziva uznemirenost i strah prilikom posjete stomatologu. Pacijenti mogu čuti ono što im stomatolog govori jer uređaj izoluje samo zvuk bušilice. Uređaj koristi tehnologiju prilagodljivog filtriranja koja uklanja određene zvučne talase, čak iako se amplituda i frekvencija mijenjaju tokom korištenja bušilice.

Tim naučnika sa tri britanska univerziteta se nada da će ovaj uređaj pomoći pacijentima da prevaziđu svoj strah od posjete stomatologu. Uređaj je dizajnirao profesor Brian Miller, a inspiraciju je našao u proizvođaču automobila Lotus, koji je razvio specijalni sistem za uklanjanje buke sa ulice.

Profesor Miller je rekao da trenutno traži investitora čija će sredstva osigurati proizvodnju ovog uređaja.

Dobra stvar je to što je uređaj jeftin, a mogu ga koristiti svi pacijenti koji posjeduju MP3 player, bez dodatnih troškova.