|

Novi univerzalni punjač smanjuje cijene mobitela

Novi univerzalni punjač smanjuje cijene mobitela
0
S
SRNA
10.2.2011. u 11:52
13
komentara
0

dijeljenja
Novi univerzalni punjač smanjuje cijene mobitela
U Bruxelles je predstavljen novi punjač za mobilne telefone koji će biti kompatibilan sa modelima najvećih proizvođača elektronske opreme, a to će umanjiti količinu otpada i smanjiti cijenu telefona.
Punjač je zasnovan na mikro USB standardu i narednih dana trebalo bi da se pojavi u prodaji širom Evrope. U Evropskoj komisiji pozivaju na dalji razvoj ove tehnologije - stvaranje jednog punjača za različite vrste električnih uređaja.

Zamislite da silne kablove koje imate u kući ili, još gore, koje pakujete u svoj kofer - da bi na putovanju mogli na napunite svoje telefone, foto-aparate, muzičke uređaje i laptope zamijenite jednim, zajedničkim punjačem.

Promocija prvog evropskog jedinstvenog punjača za mobilne telefone može da predstavlja početak tehnološke revolucije u tom pravcu.

Bridget Cosgrave, generalni direktor "Digital Europe", naglasila je da je novi punjač nastao prema ideji Evropske komisije, a zarad pojednostavljivanja života građana, ali i očuvanja prirodne sredine.

"Novi zajednički punjač za mobilne telefone je veliki korak u tehnološkom smislu. Punjač će za sada moći da koriste razni modeli mobilnih telefona i drugi uređaji kompatibilni sa mikro USB standardima. Zahvaljujući ovoj višestrukoj upotrebi novog punjača, nadamo se da će se smanjiti ukupan broj punjača na tržištu, što će imati pozitivan efekat na očuvanje prirodne sredine kroz smanjenje elektronskog otpada" - naveodi ona.

Procjenjuje se da je u EU u ovom trenutku u upotrebi 500 miliona mobilnih telefona. Za različite brendove i modele do sada je postojalo oko 30 različitih punjača.

U Evropskoj komisiji se nadaju da će novi, zajednički punjač postati dominantan do 2013. godine. Potpredsjednik EK Antonio Tajani nada se da će se novi punjač brzo naći u prodaji širom EU, ali i da će se dalje razvijati.

"Ovo je početak nove faze, početak revolucije. Ovaj program bi trebalo da se proširi i da njim ne budu obuhvaćeni samo mobilni telefoni, već i drugi električni uređaji koji zahtijevaju punjenje. Vrlo je korisno za građane da mogu da se oslone na samo jedan punjač i taj projekat bi trebalo da se razvija" - dodaje on.

Kompanijama koje proizvode mobilne telefone, a dobrovoljno su usvojile primjenu zajedničkog punjača, ostavljeno je da odluče da li će ga prodavati pojedinačno ili u paketu sa telefonom.

U Evropskoj komisiji kažu da će radni vijek novog punjača biti 10 godina, odnosno oko 10.000 punjenja. To bi moglo da dovede do smanjenja cijena telefona koji bi uskoro mogli da počnu da se prodaju bez punjača.

Jedinstveni evropski punjač za mobilne telefone naći će se na tržištu u prvim mjesecima 2011.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...