Poput suncokreta
124

Novi solarni paneli prate sunce i prikupljaju više energije

D. B.
Kompanija SmartFlower Solar iz Bostona proizvodi solarne panele u obliku suncokreta koji stvaraju više energije od klasičnih panela.

Solarna konstrukcija je visoka pet metara, a otvara se i zatvara ovisno o kretanju sunca. Godišnje stvara oko 5.000 kWh energije, a ovi sistemi prikupljaju do 40 posto više energije u odnosu na standardne solarne panele.

Sistem pod nazivom Smartflower +Plus ima svoju bateriju, tako da korisnici mogu proizvoditi i čuvati čistu, obnovljivu energiju.

"Solarne kompanije i monteri će sada moći ponuditi 'najpametnije' i atraktivne sisteme za prikupljanje i čuvanje solarne energije, koji imaju dvije osovine i mogućnost praćenja sunca. Potreba za solarnom energijom i čuvanjem energije je sve veća, a lakoća instalacije Smartflower +Plus će unijeti velike promjene u industriju", izjavio je Jim Gordon, direktor kompanije SmartFlower Solar.

Baterije su funkcionalne i u ekstremnim temperaturama, od minus 40 do plus 60 stepeni, a nude dvostruko više iskoristive energije, 50 posto su dugotrajnije i brže se 100 puta brže od tipičnih olovno-kiselinskih baterija.

Kompanija Vodafone Spain je u martu ove godine koristila ove sisteme za ostvarivanje svog cilja, a to je korištenje 100 posto obnovljive električne energije. Smartflower solarni paneli se koriste u sjedištu kompanije u Madridu.

Do augusta ove godine je u SAD-u postavljeno 350 Smarflower sistema u SAD-u i 1.800 u Evropi. Realno je očekivati da je taj broj danas veći.