{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi rekord u brzini prenosa podataka

S
14.12.2011. u 21:47
0
22
Novi rekord u brzini prenosa podataka
0
Novi rekord u brzini prenosa podataka
Istraživači su ostvarili brzinu prenosa podataka od 186 gigabita u sekundi, čime su otvorili put formiranju mreža sa standardnom brzinom od 100 gigabita u sekundi, što bi značajno ubrzalo naučna istraživanja.
Novi rekord jednak je prenosu podataka sa 1 000 DVD diskova u jednoj sekundi ili 100.000 blu-ray diskova za jedan dan, prenosi BBC.

Tokom testa, podatke su razmijenili američki Univerzitet Vikotrija iz Britanske Kolumbije i Washingtonski državni centar za konvencije u Seattleu, koji su međusobno udaljeni 212 kilometara.

Istraživači su u oba smjera ostvarili brzinu od 186 gigabita u sekundi, čime su oborili svoj prethodni rekord od 119 gigabita u sekundi iz 2009. godine. Radi poređenja, mreže optičkih kablova trenutno dostižu najveću brzinu prenosa podataka od jednog gigabita u sekundi.

Novi rekord postignut je korištenjem najnovije optičke opreme, servera sa performansama podešenim na maksimum i mreže koju je postavila kanadska kompanija CANARIE.

U izvođenju eksperimenta učestvovali su fizičari, kompjuterski naučnici i mrežni inženjeri. Stručnjaci su, radi ilustracije mogućnosti ovog sistema, izvršili prenos ogromne količine podataka iz centra u Seattleu i lokacija u Brazilu i Južnoj Koreji.

Ovo tehničko ostvarenje moglo bi da bude veoma korisno u realizaciji velikih naučnih projekata, poput eksperimenta Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) sa Velikim sudaračem čestica Hadron.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: