|

Novi rekord u brzini prenosa podataka

Novi rekord u brzini prenosa podataka
0
S
SRNA
14.12.2011. u 21:47
22
komentara
0

dijeljenja
Novi rekord u brzini prenosa podataka
Istraživači su ostvarili brzinu prenosa podataka od 186 gigabita u sekundi, čime su otvorili put formiranju mreža sa standardnom brzinom od 100 gigabita u sekundi, što bi značajno ubrzalo naučna istraživanja.
Novi rekord jednak je prenosu podataka sa 1 000 DVD diskova u jednoj sekundi ili 100.000 blu-ray diskova za jedan dan, prenosi BBC.

Tokom testa, podatke su razmijenili američki Univerzitet Vikotrija iz Britanske Kolumbije i Washingtonski državni centar za konvencije u Seattleu, koji su međusobno udaljeni 212 kilometara.

Istraživači su u oba smjera ostvarili brzinu od 186 gigabita u sekundi, čime su oborili svoj prethodni rekord od 119 gigabita u sekundi iz 2009. godine. Radi poređenja, mreže optičkih kablova trenutno dostižu najveću brzinu prenosa podataka od jednog gigabita u sekundi.

Novi rekord postignut je korištenjem najnovije optičke opreme, servera sa performansama podešenim na maksimum i mreže koju je postavila kanadska kompanija CANARIE.

U izvođenju eksperimenta učestvovali su fizičari, kompjuterski naučnici i mrežni inženjeri. Stručnjaci su, radi ilustracije mogućnosti ovog sistema, izvršili prenos ogromne količine podataka iz centra u Seattleu i lokacija u Brazilu i Južnoj Koreji.

Ovo tehničko ostvarenje moglo bi da bude veoma korisno u realizaciji velikih naučnih projekata, poput eksperimenta Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) sa Velikim sudaračem čestica Hadron.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...