Amazon
29

Novi Echo Plus zvučnik na "dobro jutro" podiže roletne, pali kuhalo i pušta muziku

Klix.ba
Amazonovi pametni zvučnici odlični su za slušanje muzike, ali i jako korisni za kontrolisanje drugih kućanskih aparata uz pomoć glasa. Stoga, nije iznenađenje kako nova generacija Echo Plus zvučnika ima mogućnost direktnog povezivanja s drugim pametnim uređajima.

Echo Plus izgledom podsjeća na prvi Echo pametni zvučnik koji je predstavljen prije tri godine. Međutim, uz pomoć ZigBee čvora novi Amazonom zvučnik ima mogućnost direktne kontrole drugih pametnih uređaja poput svjetla, brava, roletni...

Na vrhu Echo Plus zvučnika nalaze se dva standardna dugmeta za aktiviranje i utišavanje virtualne asistentice Alexe te prsten koji svijetli i pali se kada uređaj prepozna neku aktivnost ili naredbu. Kada je u pitanju vanjski izgled, Echo Plus je širi i lakši od njegovih prethodnika. Dostupan je u crnoj, sivoj i metalik srebrnoj boji. Amazon je na novom zvučniku unaprijedio i kvalitet zvuka, pa su tako pojačani bas i sopran. Echo Plus je već dostupan u brojnim tehnološkim prodavnicama, a može se naručiti i putem interneta po cijeni od 150 dolara.

Unaprijeđena virtualna asistentica Alexa, koja je ugrađena u Echo Plus zvučnik, može prepoznati gdje su drugi pametni uređaji pozicionirani u odnosu na trenutni položaj korisnika. Najzanimljivije je što zvučnik može kreirati svakodnevne scenarije i rutine. Na primjer, svaki put kada izgovorite "dobro jutro", Echo Plus će automatski podići roletne te istovremeno uključiti kuhalo za vodu, a može i pustiti neku vašu omiljenu pjesmu.