Ekran osjetljiv na dodir
0

Novi čitači e-knjiga iz Sonyja u prodaji

Sarajevo-x.com
Sony je proizveo dva nova čitača elektronskih knjiga koja korisnicima omogućavaju da sa sobom nose stotine knjiga.

Novi uređaji, "Reader Touch Edition", koji košta 283 eura i "Reader Pocket Edition" koji košta 203 eura, biće pušteni u prodaju 10. septembra. Ovi modeli mogu pohraniti do 13.000 knjiga i imaju ugrađen šest-inčni ekran osjetljiv na dodir koji korisnicima omogućava da pokretom prsta listaju stranice na svojoj virtuelnoj knjizi. Korisnici također mogu označiti pasuse, napraviti bilješke i otkriti značenje riječi jednostavnim dodirom na nju.

Džepno izdanje ima pet-inčni ekran, dovoljno prostora za oko 350 knjiga, a korisnici ga mogu koristiti jednom rukom. Oba uređaja koriste tehnologiju koja stvara prirodno okruženje čitanja kako ne bi prouzrokovalo napor očima.

"Nakon što je prošle godine naš čitač zabilježio veliki uspjeh u Velikoj Britaniji imali smo priliko svjedočiti sve većem jačanju tržišta elektronskih knjiga. Danas imamo najpristupačnije uređaje i cilj nam je da oni dospiju u što je moguće više ruku omogućavajući kupcima da čitaju ono što žele kada to žele ", rekao je Omar Gurnah, menadžer Sonyja za britanski Telegraph.

Waterston, kompanija koja se bavi prodajom ponudiće nove urađaje kupcima u svojim prodavnicama ili putem online kupovine. Prodavači knjiga smatraju da će naredne godine doći do buma na tržištu elektronskih knjiga.

Uskoro se očekuje i puštanje u prodaju Amazonovog čitača "Kindle" koji, za razliku od Sonyjevih modela ima opciju skidanja knjiga putem mreže mobilne telefonije.